Podcast

'Na een paar dagen in Trumpland vond ik Trump lang zo gek niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Na een paar dagen in Trumpland vond ik Trump lang zo gek niet'

[EO] Bestaat er meer dan één Donald Trump? Zou het kunnen dat er een Trump is die wij in Nederland maar zelden zien? In de podcast God’s President probeert Robin de Wever te integreren in Trumpland. Dat lukt opvallend goed.

{podcast audio="124786" caption="God's President #4 - 4. De vader" }

In God’s President reist De Wever af naar het conservatieve Mississippi, waar de christelijke bevolking dolgelukkig is met haar president. De hamvraag: wat doen zij met Trumps scherpe randjes? Met zijn aanvallen op de pers en zijn creatieve omgang met de waarheid?

Trump lijkt een eigen werkelijkheid te bouwen, zei De Wever voordat hij op reis gaat. Zijn missie: proberen te leven in die werkelijkheid. In de wereld waarin Trump een held is.

Kritiek smelt weg

In de vierde aflevering blijkt: enthousiast worden over Trump is makkelijker dan hij had gedacht. De Wever ging met een lijst met kritische vragen op pad, en na een paar dagen onder de Trumpers vraagt hij zich af of hij die kritische vragen nog wel moet stellen. Het voelt onnodig, en moralistisch. En: telkens als hij probeert om zo’n vraag te stellen, wuiven de Trumpers zijn kritiek weg.

"Ik weet al wat ze gaan zeggen", constateert De Wever vertwijfeld. "Over pornosterren bijvoorbeeld: kijk nou door de persoonlijke gebreken van die man héén. Kijk nou eens beter, dan zie je de man die het eindelijk een keer voor óns opneemt, en voor wat wíj belangrijk vinden."

Podcast over polarisatie

In eerdere afleveringen duikt De Wever in de cultuurstrijd die Amerika in zijn greep houdt, en waar de heftige polarisatie vandaan komt. De vierde aflevering, die nu online staat, begint met een telefoontje uit onverwachte hoek.

Video niet beschikbaar

God's President

God’s President is een vijfdelige podcastserie van de EO over de populariteit van Donald Trump onder christenen. Wat is er aan de hand in de Bible Belt? Journalist Robin de Wever reist naar het broeierige Mississippi. Als Trump een reddende engel is... wie of wat moet er dan gered worden?

Abonneer je op God’s President en mis geen aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app, Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify

Ster advertentie
Ster advertentie