Podcast

Podcast De Dag: Hoe corona ons dwingt anders naar vlees te kijken

foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Hoe corona ons dwingt anders naar vlees te kijken

[NOS] De oorzaak van de vele corona-uitbraken in slachterijen is niet bekend, maar duidelijk is dat ze fundamentele kwetsbaarheden in de vleesverwerkende industrie blootleggen.

{podcast audio="128289" caption="#593 - Hoe corona ons dwingt anders naar vlees te kijken" }

In Sioux Falls in de VS, in Côtes d'Armor in Frankrijk, in Groenlo in Nederland en vele andere plaatsen wereldwijd zijn opvallend veel besmettingen vastgesteld onder het personeel van vleesverwerkende bedrijven. De exacte oorzaak is nog onbekend en de industrie doet er alles aan om maatregelen te nemen. Maar bovenal legt de crisis de kwetsbaarheden bloot van de vleesverwerkende industrie, die sterk op goedkope arbeidskrachten leunt.

In de podcast De Dag zegt Foodlog-hoofdredacteur Dick Veerman dat de vleesindustrie in de loop der jaren 'veel te efficiënt' is geworden, waardoor volgens hem alles als een kaartenhuis in elkaar zakt als er ergens iets fout gaat. De coronapandemie dwingt ons om fundamenteel anders naar de voedselketen te kijken, zegt hij.

In Duitsland zien ze ook in dat het werken met goedkope arbeidsmigranten uit Oost-Europa niet langer kan, vertelt Nieuwsuur-verslaggever Dieuwke van Ooij. Zij zocht arbeidsmigranten op die vlak over de grens in Duitsland wonen en in Nederland werken. De uitbraken bij slachterijen zorgen daar voor veel spanningen. De Duitse regering werkt al aan plannen om de industrie ingrijpend te veranderen.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie