Podcast

Rechter Frank Wieland (71) ging verplicht met pensioen, belandde op IC, maar behandelt nu weer zaken om corona-achterstand weg te werken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter Frank Wieland (71) ging verplicht met pensioen, belandde op IC, maar behandelt nu weer zaken om corona-achterstand weg te werken

“Ik heb collega’s gezien die nog geen 70 waren, waarvan ik dacht, misschien is het goed als je stopt. Maar ik heb ook heel veel collega’s gezien (...), waarvan ik dacht je zou nog jaren door kunnen gaan.”

#2 - Frank Wieland (71) - Dor Hout

In de NPO Radio 1/Omroep MAX Podcast Dor Hout spreekt Mieke van der Weij met mensen uit de corona risicogroep. Over wat de coronacrisis onszelf en de maatschappij heeft geleerd. Zo ook met rechter in ruste Frank Wieland (71). Na de Holleeder-zaak ging hij verplicht met pensioen.

Kort daarna kreeg Wieland corona. De situatie was ernstig. Hij belandde op de IC. Wielands partner kreeg te horen dat hij er rekening mee moest houden dat hij afscheid moest nemen van zijn geliefde. Op afstand. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Na een periode op de IC herstelde Wieland. Vervolgens ging hij zelfs weer aan het werk. Wieland werd opgeroepen om de door corona opgedane achterstand in de rechtspraak weg te werken.

Rechters zijn in Nederland verplicht om op hun 70e met pensioen te gaan. Wieland vindt daar het zijne van. Hij zegt in de podcast: “Ik heb collega’s gezien die nog geen 70 waren, waarvan ik dacht, misschien is het goed als je stopt. En ik heb ook heel veel collega’s gezien (...), waarvan ik dacht; je zou nog jaren door kunnen gaan”. Inmiddels is de leeftijdsgrens iets opgerekt, om de achterstand in de rechtspraak weg te kunnen werken.

Mira Thompson

In een andere aflevering in de podcast spreken we met zangeres Mira Thompson. Mira is zangeres, activist en feminist. Door een ernstige lichamelijke beperking zit ze al haar hele leven in een rolstoel. En door corona wordt haar vrijheid nóg meer beperkt. Maar, Mira heeft vooral moeite met de manier waarop mensen zich ten opzichte van haar en haar beperking opstellen. 'Inspirationporn' noemt ze dat.

De podcast Dor Hout is te beluisteren via de NPO Radio 1 website, NPO Luister of alle andere bekende streamingsdiensten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie