Podcast

Jacht op unieke dubbel zet de verhoudingen in huize Smulders (nog) niet op scherp

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Jacht op unieke dubbel zet de verhoudingen in huize Smulders (nog) niet op scherp

De zusjes Laura en Merel Smulders gaan in Tokio voor een unieke olympische prestatie. Nooit wonnen zussen bij de Olympische zomerspelen in één wedstrijd olympisch goud en zilver. De Williams-zusjes niet, de Wevers-zusjes ook niet en al die andere zussen ook niet. Er is in Tokio dus werk aan de winkel.

#28 - BMX-zusjes Laura en Merel Smulders gaan voor unieke dubbel - NOS Olympische podcast

Of het ook gaat lukken is een tweede. Maar ze weten dat het kan, want het is al eens gelukt, die Smulders-dubbel. Bij de WK BMX in 2018 won Laura voor haar gevoel eindelijk goud en Merel greep er onverwacht zilver.

"Hallo, wat doe jij hier?"

Terugblikkend op die eerste momenten na de finish, waarbij de twee elkaar gillend in de armen vielen, vertelt Laura: "Het begon al bij de eerste bocht: Merel ging een elleboog voor mij die bocht in. Ik dacht: 'Wat doe jij hier? Hallo, ik moet winnen hier.' Daarna ga ik op jacht naar mijn grootste concurrent, Alice Willoughby. Ik haal haar in, zij valt. Er viel een aantal mensen overheen. Ik dacht voor een splitsecond: 'Ik hoop dat Merel er niet bij licht'."

"Over de finish kwam bij mij de ontlading. Eindelijk die wereldtitel. Meteen achter mij hoorde ik dat gegil van Merel. Dat was zo kort achter mij dat ik meteen dacht: die zat dus nog op haar fiets. Ik hoefde niet om te kijken. Ik herkende haar stemgeluid meteen." Merel vult aan: "Ik dacht alleen maar: wat gebeurt hier? Ik had het echt niet verwacht. Ik zat helemaal in het moment." Laura: "Merel had het na afloop alleen maar over mij. Ik moest daar echt zeggen: meid jij hebt zelf ook zilver. Je hoeft niet alleen maar blij te zijn voor mij."

Maar die blijdschap van Merel had natuurlijk wel een reden. Voor de oudste van de twee, Laura dus, was het de titels waar ze zo lang naar toe had gewerkt. Ze won - uit het niets- olympisch brons in Londen. Ze werd daarna nog een keer wereldkampioen tijdrijden. Maar op de WK supercross lukte het steeds net niet. Laura: "Ik wilde misschien wel te graag bewijzen dat ik geen eendagsvlieg was."

Merel: "Ik heb Laura zo vaak moeten troosten. Dat ze verdrietig was, als het weer net was fout gegaan. Ik raapte de brokken dan weer bij elkaar zeg maar. Voor mij kwam die zilveren medaille in Bakoe plotseling. Voor Laura zat er zo'n lange opbouw naar die titel. Dus dat maakte het extra leuk. Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat het voor Laura belangrijker was? Ja eigenlijk wel."

Gezellig in huis

De route naar die eventuele oIympische dubbel is voor allebei anders, of beter, die route verschilt als dag en nacht. Laura's leven is BMX. Ze verbouwde in coronatijd eigenhandig de baan van haar fietsclub in Wychen. Merel studeert ook nog rechten. Maar wat gebeurt er als Merel straks in Tokio hoger eindigt dan haar oudere zus. "Dat is een lastige vraag", begint Laura diplomatiek. "Het ligt er aan op welke manier dat dan gebeurt. Als ik niet mijn dag heb, en Merel heeft de dag van haar leven en ze fietst de sterren van de hemel, wat doe ik er dan aan?"

Dus als we voorzichtig concluderen dat het het best is dat het komende zomer goud wordt voor Laura en zilver voor Merel, zegt Merel: "Ik denk dat het voor de relatie en de maanden erna in huis is, wel het beste is. Laura lacht: "Ik teken ervoor. Maar als Merel echt beter is die dag, dan is het ook eerlijk als ze goud wint. Maar dan nog zal het in huis inderdaad niet heel gezellig zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie