Podcast

Alicante - Worden we wel vertegenwoordigd door de politiek?

foto: Foto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante - Worden we wel vertegenwoordigd door de politiek?

Op 16 maart mogen we opnieuw naar de stembus: dit keer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Grote politieke thema’s als woningnood, diversiteit in vertegenwoordiging, maar ook versplintering van partijen komen op lokaal niveau dicht bij de inwoners. In de nieuwe Alicante aflevering gaat de redactie met een oudere generatie in gesprek over politiek.

#8 - Worden we wel vertegenwoordigd door de politiek? (S03) - Alledaagse Vragen

In de rubriek ‘De Twee Kanten van Alicante’ nodigt de jongste redactie van NPO Radio 1 twee zestigplussers uit in de studio. Ze voeren een gesprek tussen twee generaties aan de hand van één thema. In deze aflevering zijn oud-politicus Gerdi Verbeet en politiek commentator Kees Boonman te gast.

Diversiteit

De gemeenteraad lijkt nog veelal het domein te zijn van oude, witte mannen. Het grootste gedeelte bestaat uit oudere, witte mannen. Uit onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden blijkt dat gemeenteraden hier ook zelf tegenaan lopen. Van de duizend ondervraagde leden geeft 45 procent aan dat hun gemeenteraad geen goede afspiegeling van de lokale samenleving is.

Boonman stelt dat partijen zelf een verantwoordelijkheid hebben voor de diverse vertegenwoordiging: "Als je als partij verbonden bent met de mensen voor wie je wat wilt doen, dan komen die mensen ze vanzelf wel naar je toe. Daar moet je dan moeite voor doen. Als je bijvoorbeeld mensen uit een migrantenmilieu in je partij wil hebben, dan moet je daar naartoe gaan."

Social media

In de aflevering wordt ook gesproken over de rol van social media. Politieke partijen verspreiden hun boodschap steeds vaker via platformen als Instagram en YouTube. Hierop worden vaak korte fragmenten uit debatten geplaatst. Oud-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) stelt dat het gebruik van deze platformen ertoe leidt dat de politiek in Den Haag verhardt en er meer polarisatie komt.

Ook Boonman is niet enthousiast over de nieuwe trend: "Dat partijen niet alleen communiceren via het traditionele NOS-journaal of in de zendtijd voor politieke partijen snap ik wel. Maar zij gebruiken dat alleen maar als een soort marketingtool. Het zijn allemaal fragmentjes die ze eruit halen temeer van glorie voor zichzelf en niet om samen met elkaar wat te bereiken."

De verharding van het debat is volgens Verbeet niet per se een nieuwe ontwikkeling: "In alle perioden waarin het maatschappelijk, economisch en geopolitiek spannend is zie je dat terug in de Tweede Kamer."

Benieuwd naar het hele gesprek? De Alicante-podcast is nu te beluisteren in je favoriete podcast-app.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie