Podcast

'Geestelijke armoede is de grootste pandemie'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geestelijke armoede is de grootste pandemie'

[EO] Nederlandse christenen moeten niet zo verlegen doen over hun geloof. Het verbaast schrijver en journalist Mounir Samuel regelmatig dat veel gelovigen nauwelijks durven te praten over hun religie, terwijl er juist veel behoefte is aan zingeving, denkt hij. Zelf heeft hij er geen last van: "Ik kan niet niét over God praten", zegt hij in De Ongelooflijke Podcast.

"Mijn vrienden noemen me moefti Mounir, de christelijke imam of de predikant van het land", lacht hij.

#44 - Geloof, gender en het failliet van het identiteitsdenken met Mounir Samuel en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Samuel bracht onlangs het boek 'Noodzakelijke gesprekken' uit, een boek met - zoals de titel zegt - noodzakelijke gesprekken met allerlei mensen. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe groot de behoefte is aan een écht gesprek, van hart tot hart, vindt Samuel. Gesprekken over wat écht belangrijk is in het leven. De crisis, die het leven in bubbels volgens Samuel versterkt, maakt pijnlijk duidelijk dat hiervoor soms geen tijd of ruimte is.

Privileges

Samuel (31) maakte veel ellende mee. Hij groeide op in een omgeving waar voor hem niet altijd ruimte was en had last van depressies en zelfmoordgedachten. Voor veel mensen zou dit kunnen leiden tot het afzweren van het geloof, maar bij Samuel gebeurde dit niet, ondanks dat hij het probeerde. "Ik heb tegen God geroepen: ik wil niet in u geloven! Maar ik kon niet om Hem heen. Ik kwam altijd weer bij God uit."

Ook de ellende bij andere mensen die hij zag, bijvoorbeeld tijdens zijn correspondentschap in Egypte, zorgde hier niet voor. Dit laatste deed hem beseffen hoeveel geluk hij eigenlijk heeft. "Ik heb zwaar, gruwelijk lijden gezien. Ik heb gezien hoe christenen alles zijn verloren, hun eigen kinderen, partners." Toch waren ze heel 'blijmoedig', zegt Samuel. Dat inspireerde hem.

Identiteitspolitiek

De publicist ergert zich aan identiteitspolitiek, omdat het afleid van belangrijkere discussies, vindt hij. "Zo lang we met elkaar aan het soebatten zijn over gender, kleur en andere zaken - hoe belangrijk ook - staan we niet samen collectief te vechten tegen de echte, grote problemen, zoals het klimaat en big tech die ons hele leven infiltreren."

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en voormalig Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie