Podcast

'Homoseksuele asielzoekers worden de dood ingestuurd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Homoseksuele asielzoekers worden de dood ingestuurd'

Er zijn te veel homoseksuele asielzoekers die 'niet gay genoeg' zijn om te mogen blijven in Nederland. Dat blijkt uit een rapport van de VAJN (vereniging asieladvocaten en juristen Nederland). Daarin wordt het Nederlandse asielbeleid vergeleken met de toeslagenaffaire. Want in beide gevallen worden mensen gedupeerd door strikte regels en de vraag naar veel bewijs. "Ik heb bonnen van gay-sauna’s laten zien, oude homoseksuele relaties laten getuigen, LHBTI-verenigingen aangevoerd en nog steeds gelooft de IND niet dat ik gay ben", aldus Razak, die vluchtte uit Nigeria door zijn seksualiteit, in de podcast Alicante.

#19 - Dus je bent niet gay genoeg voor Nederland: 'Ik ben toch het ultieme bewijs?!' (S02) - Alledaagse Vragen

#NietGayGenoeg

In het rapport van de VAJN komt ook de casus #NietGayGenoeg naar voren. Daarin wordt over een zaak geschreven van een homoseksuele asielzoeker die vanwege zijn seksualiteit is gevlucht naar Nederland. De IND gelooft niet dat de asielzoeker homoseksueel is en wijst daarom zijn asielaanvraag af. De asielzoeker zou niet goed kunnen uitleggen hoe het voelt om homoseksueel te zijn en dat maakt zijn verhaal ongeloofwaardig.

Maar wanneer ben je dan wél gay genoeg? De advocaat van de homoseksuele asielzoeker laat een rapport opstellen waarin uitgelegd wordt dat homoseksuele mannen uit een andere cultuur vaak heel moeilijk, of soms helemaal niet, over hun gevoelens kunnen praten. Er wordt opnieuw een asielaanvraag gedaan voor de jongen, maar ook deze wordt door de IND afgewezen. Ook de rechter stelt de IND in het gelijk en de jongen moet terug naar het land van herkomst.

Nigeria ontvlucht

Ook Razak, een Nigeriaanse asielzoeker, moet terug naar zijn land van herkomst. Razak zegt dat hij zijn land ontvlucht is omdat hij homoseksueel is. "Ik heb gezien hoe homo’s levend verbrand of gestenigd werden", vertelt hij in de podcast van Alicante.

Hij wordt in Nigeria betrapt als hij seks heeft met een andere jongen en slaat vervolgens op de vlucht. Homoseksualiteit is namelijk strafbaar in Nigeria en ook in de maatschappij wordt zijn seksualiteit streng afgekeurd. Maar de IND gelooft niet dat Razak homoseksueel is en daarom is zijn asielaanvraag afgewezen. Razak kan het echter niet begrijpen.

De beslissing voelt wrang, omdat er maar één gesprek is gevoerd. Bovendien spreekt de tolk tijdens het gesprek slecht Nederlands. Razak wacht momenteel op een bericht met de datum waarop hij Nederland moet verlaten. "De IND moet de manier van interviewen veranderen", zegt hij teleurgesteld.

Quote

'Het is niet de bedoeling dat homoseksuele asielzoekers slachtoffers worden van dit beleid'

Alicante redacteur Jamaal Hussein

Alicante-redacteur Jamaal Hussein vindt het onbegrijpelijk dat homoseksuele asielzoekers slachtoffer zijn van het Nederlandse asielbeleid. Hij is van mening dat het voor 'ongekend menselijk leed' zorgt. "Asielzoekers worden beoordeeld op één gesprek, zij moeten het onmogelijke bewijzen en communiceren via een tolk die soms de taal amper spreekt", zegt Jamaal gefrustreerd.

Hij zegt zelf verschillende homoseksuele asielzoekers te kennen die door dit beleid onrechtmatig worden teruggestuurd naar het land van herkomst. "Deze mensen worden eigenlijk de dood ingestuurd door de IND", stelt hij in de podcast. Zijn collega’s zijn echter niet zo snel overtuigd en dat levert een interessante discussie op in de studio.

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.

Ster advertentie
Ster advertentie