Podcast

Overlijden aan producten van AliExpress: Hoe verstandig is het om Fatburners te gebruiken?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Overlijden aan producten van AliExpress: Hoe verstandig is het om Fatburners te gebruiken?

Pillen, poeders of een drankje waar jouw droomlichaam in verstopt zou zitten. Dankzij grote bedrijven met geweldige marketing en influencers die dagelijks dit soort supplementen promoten, zijn mensen geneigd om fatburners te proberen. In de nieuwste podcast-aflevering van NPO Radio 1's jongerencollectief Alicante, zoekt verslaggever Shayno Numansen uit of dit wel zo verstandig is.


#18 Alicante - Dus je bent overleden aan producten van AliExpress: ‘Fatburners gaven mij hartkloppingen en angstaanvallen’ - Alledaagse Vragen

Wat is het?

Fatburners zijn supplementen die ervoor zouden moeten zorgen dat je sneller vet verbrandt. Vaak gaan ze hand in hand met producten die de opname van vet of het hongergevoel moeten tegengaan. Deze supplementen bestaan meestal uit verschillende planten- en wortelextracten waarvan de werking niet helemaal duidelijk is. De naam fatburner is een beetje misleidend. Het is namelijk niet zo dat de stofjes in deze supplementen direct lichaamsvet beginnen te verbranden bij inname van het product. In theorie bevatten ze stoffen die je metabolisme versnellen, waardoor je automatisch wat meer calorieën verbrandt.

Groot marketingplan

Dagelijks promoten influencers vol lof dit soort producten op social media. Echter worden de bijwerkingen niet benoemd. In de Alicante-podcast vertellen consumenten over hun ervaringen: ‘Mijn hongergevoel ging wel weg, maar ik werd er heel ziek van. Ik kreeg snelle hartkloppingen, migraines, ik verloor mijn spieren en ik kreeg er angstaanvallen van.’

De beloftes die fabrikanten maken, klinken te mooi om waar te zijn. Volgens voedingswetenschapper Anneke Palsma vinden de wonderen die fatburners zouden moeten verrichten, vooral plaats in de portemonnee van de fabrikant en niet in het lichaam. Er zijn wel stoffen die invloed hebben op de vetverbranding, maar het effect is klein en de werking is anders dan geadverteerd.

Dodelijke fatburners

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor fatburners die de stof 2,4-dinitropherol (DNP) bevatten. Dit is

een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas. DNP wordt door bodybuilders gebruikt om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Het verhoogt de ruststofwisseling om de vetverbranding te versnellen. Dit kan leiden tot een levensgevaarlijk hoge lichaamstemperatuur die niet meer gereguleerd kan worden. Het is al jaren bekend dat DNP als fatburner mensen kan helpen gewicht te verliezen, maar niet zonder gevaar! Honderden mensen zijn op deze manier gestorven als gevolg van fatale oververhitting. ‘Ik raad aan om gewoon op je eten te letten en voldoende te sporten. Fatburners die namelijk wel werken, kunnen heel gevaarlijk zijn’ aldus Anneke Palsma.

De podcast-aflevering van Alicante is te beluisteren via jouw podcast-app.

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.

Ster advertentie
Ster advertentie