Podcast

Podcastprijs voor jong talent: meer inzendingen dan ooit tevoren

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcastprijs voor jong talent: meer inzendingen dan ooit tevoren

Er waren dit jaar maar liefst 66 makers die een productie hebben ingezonden voor de NTR Podcastprijs. Uit al die inzendingen zijn 10 genomineerden geselecteerd, vijf uit Vlaanderen en vijf uit Nederland. Alle genomineerden zijn te beluisteren in het podcastkanaal van de NTR Podcastprijs en alle grote podcast apps. 5 september 2021 wordt de prijs uitgereikt.

Een coronajaar

Het afgelopen jaar was het produceren van programma’s door corona lastig, toch kwamen er meer inzendingen binnen dan ooit tevoren. En de variatie was enorm: chatcasts, reportages, documentaires, mockumentaries, audioboek en veel fictie.

Met de beperkingen van de lockdowns zochten makers het vaak dichtbij; er waren relatief veel inkijkjes in het familieleven van makers. Een interview met vader of moeder, opa of oma of een familiemythe die werd ontrafeld. Bijvoorbeeld over het goud dat opa van zijn vriend Pol zou krijgen, waar was dat gebleven? Bestond dat wel? Of het verhaal van de zoon die het puberdagboek van zijn moeder vond en, het ging lezen! Zo leerde hij zijn moeder ineens op een heel andere manier kennen.

Kijken in de ziel

Met het wegvallen van alle sociale contacten werden veel mensen op zichzelf teruggeworpen en dat was in de verhalen van de jonge makers ook regelmatig te horen. Eenzaamheid kwam in veel verhalen terug, afscheid nemen, liefdesverdriet, maar ook hoe je kan verdwalen in je eigen hoofd. In de fictie-inzending ‘Een in de lucht’ ervaren we van binnenuit hoe beklemmend het voelt als de werkelijkheid niet meer betrouwbaar is.

Die ruimte voor bespiegeling wordt door een van de genomineerden juist aangegrepen om nu eindelijk eens zijn jeugdtrauma aan te pakken: de kinderangst die hem al jaren achtervolgt in zijn nachtmerries: een scene uit de Teletubbies!

De oogst is kortom weer verrassend, origineel en zeer de moeite van het beluisteren waard. De jury die begin september de winnaar moet kiezen heeft nog een flinke kluif voor de boeg.

Luister in DOCS een van de genomineerden, of beluister alle genomineerden van de NTR Podcastprijs 2021 hier of in je favoriete podcastapp.

#29 - Mamy Blue

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie