Achtergrond

Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat al het dagelijkse nutteloos voelt?

foto: Flicker - Andy Blackledgefoto: Flicker - Andy Blackledge
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat al het dagelijkse nutteloos voelt?

Wat als je je zoveel zorgen maakt over het klimaat dat het nutteloos voelt om je huis te schilderen? Als de toekomst zo zwart lijkt dat je je ambities kwijtraakt? Zijn dit soort klimaatzorgen te genezen? Nu in de podcast DOCS: Klimaatschaduw.

Klimaatschaduw

Janna Reinsma en haar goede vriendin Lone reageren heel verschillend op de klimaatcrisis. Beiden zijn bezorgd over de nabije toekomst, maar Janna steekt desondanks toch vrij vrolijk haar kop in het zand, terwijl Lone er vaak met bezwaard gemoed aan denkt.

Zondvloed

Klimaatangst wil ze dat niet noemen. Lone: “alsof ik dagelijks denk dat de zondvloed komt of zo”. En toch werpt het klimaat een schaduw over het dagelijks leven en beïnvloedt het haar ambities: “Ik vind bijna geen enkel werk relevant in de context van een wereld die vergaat.”

Is het doemdenkerig om zo te somberen over hoe onze diersoort zichzelf te gronde richt? Valt klimaatverdriet te fiksen? Of hebben we allemaal een gezonde dosis klimaatangst nodig?

Klimaatcursus

Op zoek naar een antwoord gaan Janna en Lone samen op klimaatcursus. Maar Janna heeft een geheime missie: ze hoopt stiekem haar vriendin te genezen van klimaatzorgen en milieumelancholie. En dat blijkt lang niet zo makkelijk.

Klimaatschaduw is te vinden op NPO Radio 1 en de populaire podcastplatforms.

Quote

Ik vind bijna geen enkel werk relevant in de context van een wereld die vergaat

Lone

Janna Reinsma is cultuurjournalist en redacteur. Ze schrijft over kunst en cultuur, is eindredacteur bij de Volkskrant en werkt mee aan Perdu’s poëziepodcast De verloren tijd. Ze debuteerde onlangs als documentairemaker met Humeurig (DOCS afl. 10).

#23 - Klimaatschaduw - DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie