Podcast

'Migratiepact zal overvolle kampen niet voorkomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Migratiepact zal overvolle kampen niet voorkomen'

[EO] Het ziet er niet naar uit dat het Europese migratiepact een doorbraak zal forceren. Dat is een van de conclusies in de nieuwe aflevering van Europa Draait Door waar het pact in centraal staat. Ook de situatie in Spanje wordt besproken.

#29 - De tweede golf: Spanje surft voorop en heeft het zwaar (S02) - Europa draait door

De geschiedenis leert dat mensen, als zij daarvoor de middelen bezitten, proberen van arme naar rijke gebieden migreren. Dat is ook heel goed te begrijpen. In een prachtige reportage van Sander van Hoorn voor Nieuwsuur interviewt hij Mohammed in een vluchtelingenkamp op Lampedusa voor de kust van Tunesië.

Mohammed vertelt dat hij graphic designer is maar geen enkele kans op een baan heeft in Tunesië, omdat zijn vader geen goede baan heeft bij de politie of de krijgsmacht. Hij weet dat hij als vrijgezel weinig kans maakt op asiel maar wat heeft hij voor keus? Als hij in Tunesië blijft zal hij nooit een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Economische migranten zijn gewoon op zoek naar een beter leven dat hun eigen land met alle corruptie en nepotisme nooit zal kunnen bieden. Het ligt dus niet voor de hand dat overvolle vluchtelingenkampen zullen verdwijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Angst

Precies om deze reden is het zo treurig dat het huidige migratiedebat zo gedomineerd wordt door angst. Er moet toch een weg zijn waarbij economische migranten die goede kans maken op een baan in Europa via legale wegen dat kunnen realiseren. Een graphic designer heeft toch echt kansen in Europa, zou men denken.

Daar komt nog bij dat Europa sterk vergrijst en dat er dus wel degelijk migratie plus scholing noodzakelijk is. Er is bijvoorbeeld een enorm tekort aan zorgpersoneel. Een Amerikaans green card systeem zou toch veel beter kunnen werken dan de ellende die wij nu creëren.

Oost-Europa

Hoe het ook zij, de noviteit van het pact is dat lidstaten die weigeren om vluchtelingen op te nemen daartoe niet meer verplicht zijn en ook een bijdrage kunnen leveren aan de grensbewaking of terugkeer van uitgeprocedeerde migranten. Dat element is in Oost-Europa op zichzelf goed gevallen.

Toch blijft men kritisch omdat de Europese Commissie in tijden van crises wel maatregelen kan nemen waar alleen een gekwalificeerde meerderheid in de Raad zich tegen kan verzetten. Aangezien Oost-Europese landen dat in hun eentje nooit kunnen halen is de stemming over het pact uiteindelijk negatief. Ook hier is dus voorlopig geen sprake van een doorbraak.

Spanje

In Europa Draait Door wordt ook Spanje besproken. NOS-correspondent Rop Zoutberg vertelt over de zorgelijke situatie daar. Mede door het toerisme is de discipline afgenomen en heeft het virus zich snel verspreid. Hele wijken van Madrid worden afgesloten. Mensen mogen zelfs niet naar het park. In allerijl wordt er een ziekenhuis met drie paviljoenen uit de grond gestampt.

Interessant is dat in Spanje geen enkele partij, ook de populistische varianten, zich tegen Europese Unie uitspreekt. Spanjaarden zijn nog steeds dankbaar dat het Europese project een bestendiging van hun prille democratie heeft verschaft. Voor Portugal geldt hetzelfde.

Ten slotte worden er nog enkele Brexit vragen van luisteraars beantwoord. Kortom weer een interessante aflevering van de podcast Europa Draait Door! Deze is te beluisteren via de site, de app of uw favoriete podcastplatform.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie