Podcast

Marion Koopmans: 'Schaf thuiswerken en mondkapjes niet helemáál af'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans: 'Schaf thuiswerken en mondkapjes niet helemáál af'

De persconferentie van dinsdagavond zal waarschijnlijk in het teken staan van versoepelingen. Logisch, vindt viroloog Marion Koopmans, maar we moeten wel voorzichtig blijven. "Dat het virus nu klaar is, waag ik te betwijfelen", zegt ze in de podcast Virusfeiten. Ze pleit voor het 'warm houden' van de basismaatregelen, zoals thuiswerken en mondkapjes.

Virusfeiten: Wat wordt de volgende variant? Een model voorspelt het

"Het lijkt erop dat we het ergste hebben gehad, maar er komen echt nog flink wat ziekenhuisopnames, met name bij kwetsbare groepen en mensen die niet gevaccineerd zijn, waarschuwt Koopmans. Ze hoopt dat het kabinet ook de lange termijn in de gaten houdt: "Ik hoop dat ze niet zeggen: alle maatregelen gaan weg en de groeten. Want als er in het najaar toch iets nodig is, dan is het moeilijk om dat weer in te voeren", zegt de viroloog.

Thuiswerken en mondkapjes

Als voorbeeld noemt Koopmans het thuiswerkadvies. Wat haar betreft gaat die niet meteen helemaal overboord, zeker omdat veel mensen het best fijn vinden. "Dit is een maatregel die relatief eenvoudig is, waar draagvlak voor is en die effectief is", zegt ze. Ook mondkapjes zouden kunnen blijven: "Het is nu zo ingeburgerd bij mensen: als het heel druk is, zet je een mondmasker op. Why not?"

Ook Koopmans' podcastcompagnon Diederik Gommers, de andere gast in Virusfeiten, is bang dat we "iets te hard gaan". Mensen met een kwetsbare gezondheid, bij wie bijvoorbeeld vaccins niet werken, moeten nu maar binnenblijven in plaats van dat de maatschappij dat voor hen deed. "Je draait het nu helemaal om", stelt hij. "Laten we alsjeblieft voorzichtig zijn en daar aandacht voor hebben", vindt Gommers.

Koopmans snapt wel dat het kabinet deze keuzes maakt, maar vindt het wel een gok. "Je moet ergens de stap gaan zetten naar afschalen. Dat heeft Denemarken gedaan, dat heeft Groot-Brittannië gedaan, maar ook daar zie je flink weer ziekenhuisopnames. Dat moet je niet bagatelliseren." Hou rekening met de kwetsbaren, vindt de viroloog.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie