Podcast

Gommers: 'Door omikron mogelijk naar ziekenhuisopnames kijken in plaats van IC-opnames'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: 'Door omikron mogelijk naar ziekenhuisopnames kijken in plaats van IC-opnames'

De omikronvariant lijkt tot minder IC-opnames te leiden, maar er komen wel mensen in het ziekenhuis. "Mogelijk moeten we dus naar ziekenhuisopnames kijken in plaats van naar IC-opnames", zegt Diederik Gommers vandaag in de podcast Virusfeiten. Ook dat baart zorgen, want ook het aantal ziekenhuisbedden is beperkt.

Meteen luisteren: de nieuwe aflevering van Virusfeiten - Virusfeiten

"Er liggen al mensen in het ziekenhuis en we kunnen niet tegen al die mensen zeggen: ga maar naar huis, want er moeten COVID-patiënten in", zegt Gommers. We hebben in Nederland 15.000 ziekenhuisbedden. Als het aantal omikronbesmettingen toeneemt kan het aantal ziekenhuispatiënten in de duizenden lopen. "Dan moet je de reguliere zorg heel snel gaan afschalen", zegt de intensivist.

Of die duizenden bereikt gaan worden is hoogst onzeker, zegt viroloog Marion Koopmans in de podcast. "We gaan het komende weken zien", zegt ze.

Geen IC is wél goed nieuws

Het feit dat er minder mensen op de IC lijken te komen, is echter tóch wel heel goed nieuws, vindt Gommers. "De besmettingen kunnen heel hoog oplopen maar we zien duidelijk verschil met de vorige virussen. Dit virus zit meer in de bovenste luchtweg, het blijkt dat het minder de longen aantast en een ander ziektebeeld geeft", vertelt Gommers. Er worden mensen in het ziekenhuis opgenomen, maar hij hoort van collega’s uit andere landen dat sommige mensen binnen 24 uur weer ontslagen worden. "Dat hebben we nooit gezien met alfa, beta of delta", aldus de intensivist.

De IC bereiken veel mensen niet, simpelweg omdat ze van omikron niet zó ziek worden: "Bij mij komen echt signalen dat een veel lager percentage naar de intensive care komt. Dat is voor ons geweldig nieuws." Hij blijft echter wel voorzichtig: "Je zit nog wel een beetje te wachten met een slag om de arm, want misschien komt het bij dit virus later." Goed opletten wat er in andere landen gebeurt is het devies.

Risico: long COVID

Marion Koopmans is voorzichtiger. Uit de modellen blijkt dat er zeker nog wel een aantal patiënten met omikron op de IC zullen komen te liggen. "De vraag is: hoe hoog wordt dat?" zegt ze. "Het onderwijs gaat weer open, er wordt gesproken over verdere stappen. Dat gaat meer circulatie geven, dus wat gaat dat doen?"

Daarnaast zijn er andere zaken om ons zorgen over te maken dan volle IC’s, denkt ze: "Een grote golf zorgt voor meer gevallen van long COVID. En door de snelle stijgingen krijg je veel uitval door ziekteverzuim van mensen in de zorg, maar ook mantelzorgers. De hoogte van de golf geeft ook dat soort problemen", zegt ze. Maar, benadrukt ze: we blijven stap voor stap voorwaarts gaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie