Podcast

Podcast De Staatsgreep: Nederland wil het liefst Pieter Omtzigt als president

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Staatsgreep: Nederland wil het liefst Pieter Omtzigt als president

Voor de nieuwe BNNVARA podcast De Staatsgreep van Marcel van Roosmalen is onderzoek gedaan naar wie Nederlanders het liefst als president zouden zien. De uitkomst is verrassend: bijna een kwart van de Nederlanders heeft een voorkeur voor Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt als gekozen staatshoofd.

Waarom zijn de Oranjes, ondanks allerlei grote en kleine akkefietjes, nog steeds zo populair? Wat doen ze eigenlijk de hele dag? En hoe bespelen ze de media? In 5-delige podcast De Staatsgreep onderzoekt voormalig 'Republikein van het Jaar' Marcel van Roosmalen waarom Nederland nog steeds een monarchie is, en wat een toekomstig president van onze koninklijke familie kan leren. Hij krijgt daarbij hulp van podcastmaker Roelof de Vries.

Trailer De Staatsgreep - De Staatsgreep

Morele autoriteit

Om alvast een voorschot op de mogelijke toekomst te nemen vroeg Marketing Analytics Agency No Ties in een representatieve steekproef wie Nederlanders het liefst als president zouden zien. Aan de respondenten zijn elf presidentskandidaten voorgelegd, waaronder Van Roosmalen zelf, Koning Willem Alexander en Pieter Omtzigt.

Die laatste is bij maar liefst 24 procent de favoriete kandidaat om het ambt te gaan vervullen. Het kamerlid speelde onder meer een prominente rol bij het aan de kaak stellen van de toeslagenaffaire. Omtzigt laat de andere kandidaten ruim achter zich. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is de nummer twee-keuze van Nederland met 13 procent van de stemmen. Op de derde plaats volgt minister-president Mark Rutte met 10,5 procent. Aan de deelnemers werd ook gevraagd welke kwaliteiten zij belangrijk vinden bij een president. 'Morele autoriteit' en 'visie' werden daarbij het vaakst genoemd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Warme herinneringen

De eerste aflevering van De Staatsgreep van Marcel van Roosmalen is vanaf vandaag te beluisteren via NPO Radio 1 of via je favoriete podcast platform. Marcel probeert daarin een vinger te leggen op de populariteit van de Oranjes. Gewone Nederlanders vertellen over hun ontmoetingen met de koning en Prinses Beatrix. Zo heeft Maaike Neuféglise, eigenaar van de Primera in Den Bosch die tijdens de avondklokrellen werd geplunderd, warme herinneringen aan het bezoek dat de koning aan haar winkel bracht. Paleisfluisteraars Justine Marcella (hoofdredacteur van het blad Vorsten) en Jeroen Snel (presentator van Blauw Bloed) doen een boekje open over de royals en Marcel zelf hervindt herinneringen aan de natte dag dat Koningin Juliana in Velp sporthal De Dumpel opende.

De andere afleveringen volgen op 24, 27, 28 en 29 december. Daarin onder meer aandacht voor de relaties van politiek en media met het koningshuis, inzicht in wat een staatshoofd eigenlijk precies de hele dag doet en antwoord op de vraag: waar staat Marcel zelf in de pikorde van mogelijke staatshoofden?

Gerelateerde podcast

De Staatsgreep

De Staatsgreep

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie