Podcast

Koning belde streng beveiligde burgemeester om steun te geven: 'erg prettig'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Koning belde streng beveiligde burgemeester om steun te geven: 'erg prettig'

[EO] Vorig jaar was de Haarlemse burgemeester Jos Wienen een tijdje de best beveiligde burgemeester van Nederland, omdat hij ernstig bedreigd werd. Te midden van deze moeilijke tijd kwam er echter steun uit bijzondere hoek: koning Willem-Alexander belde om de bedreigde burgervader een hart onder de riem te steken, vertelde Wienen in de Blauw Bloed-podcast.

#4 - Waarom burgemeester Jos Wienen zo gek is op de Oranjes - Blauw Bloed

Wienen heeft een bijzondere band met de Oranjes, vertelt hij in de podcast, en met Willem-Alexander in het bijzonder.Niet alleen is hij groot liefhebber van het Nederlandse koningshuis (Wienen heeft een verzameling van 24 dozen boeken over met name Willem van Oranje), ook ontmoette hij de koning verschillende keren.

Als burgemeester van Katwijk (van 2001 tot 2016) kreeg hij de koning al op bezoek voordat hij staatshoofd was. "In het kader van zijn opleiding tot troonopvolger liep hij een dag lang mee", vertelt Wienen. "Een soort stage, dat was ontzettend leuk", aldus de burgemeester.

Later ontving hij de koning een keer bij een bijeenkomst over een asielzoekerscentrum. Wienen geeft een interessant inkijkje over hoe dit gaat. De aanwezigen op bijeenkomst, voor- én tegenstanders van het AZC, werd verteld dat de dienstdoende minister zou komen. Op het laatste moment werd echter pas bekend gemaakt dat het koning was die langskwam. Dit heeft een bijzonder effect op mensen, zag Wienen: "Iedereen is onder de indruk, mensen gaan zich veel netter gedragen."

Beveiliging

In de tijd dat Wienen beveiligd werd, voelde hij zich gesteund door de koning. Zo sprak hij hierover met de koning in verschillende telefoongesprekken. Op de traditionele nieuwjaarsreceptie, waar de burgemeester te gast was, vroeg Willem-Alexander expliciet naar de veiligheid van Wienen. "Dat is erg prettig om te merken", aldus de Haarlemse burgemeester.

Blauw Bloed-podcast

In de Blauw Bloed-podcast praat Tirza van der Graaf, verslaggever in het bekende televisieprogramma, met mensen die een bijzonder verhaal hebben rondom het Koninklijk Huis. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie