Podcast

Volt-lijsttrekker Laurens Dassen: 'Een premier moet af en toe ook keuzes durven maken die zijn eigen leven op de kop kunnen zetten!'

foto: Commissie-Douwes/ PowNedfoto: Commissie-Douwes/ PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Volt-lijsttrekker Laurens Dassen: 'Een premier moet af en toe ook keuzes durven maken die zijn eigen leven op de kop kunnen zetten!'

[Powned] Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht mensen een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.

De commissie heeft vandaag een grote onbekende uitgenodigd. De partij Volt probeerde de afgelopen jaren tevergeefs een voet tussen de politieke deur te krijgen. Maar lijsttrekker Laurens Dassen bezit met zijn partij die Europa hoog in het vaandel heeft staan in de peilingen één Kamerzetel. Tijd voor een kennismakingsgesprek, vond commissievoorzitter Douwes.

#5 - Volt-lijsttrekker Laurens Dassen: ‘Een premier moet af en toe ook keuzes durven maken die zijn eigen leven op de kop kunnen zetten!’ - Sollicitatiegesprek met de minister-president

Europeaan uit Brabant

De commissie heeft het doopceel van de heer Dassen gelicht. Hij werd 35 jaar geleden geboren in de lichtstad. Volt is een pro-Europa partij, dus dacht de commissie met een Parijzenaar te maken hebben, maar de sollicitant moet de wijze mannen en vrouwen teleurstellen; hij is geboren in die andere lichtstad; Eindhoven. "Ben de middelste van een gezin met drie kinderen. Mijn vader werkte vroeger bij Philips, mijn moeder was basisschool lerares. In Nijmegen gestudeerd, Bedrijfskunde. Lekker veilig!"

Politieke vlam

Dassen ging de financiële wereld in. Na een paar jaar begon de politiek te trekken. Tegenover de commissie benoemt de Volt-lijsttrekker een aantal zaken die de politieke vlam bij hem deden aanwakkeren: "Ik begon me zorgen te maken over het opkomend nationalisme, het groeiende wij-zij denken, het Brexit-gebeuren, Trump, FVD in Nederland en de AfD in Duitsland. Toen ben ik me meer politiek gaan verdiepen."

Meneer Dassen vindt zichzelf geschikt als minister-president omdat hij "een verbinder" is. Dat heeft de commissie de afgelopen weken vaker gehoord.

Managen van een BV is voorbij

Het gesprek komt, uiteraard, ook op de huidige minister-president van ons land. Op zijn functioneren heeft Dassen wat kritiekpuntjes. "Ik denk dat onze huidige premier het land teveel aan het managen is, als een BV. Hij is veel te veel bezig met de korte termijn. Binnen de Europese Unie hebben we leiders nodig, dus ook in Nederland, die zien wat er in de wereld gebeurt en daar dus op gaan handelen."

Europees leger

Onder minister-president Dassen zou Europa een hoofdrol spelen. Volt is voor meer Europa, zo moet er een Europees leger komen. Dassen: "Europa is een middel tot de oplossing. Als je kijkt naar de klimaatcrisis. Deze crisis houdt zich niet aan grenzen. Waarom doet de politiek dat dan wel? Nou, Europa is een middel om te zorgen dat we die transitie met elkaar kunnen aanpakken."

Politieke digibeten

Het aantal ministeries is nog niet groot genoeg. Premier Dassen gaat het ministerie van Digitale Zaken optuigen. Commissievoorzitter geeft de premierskandidaat de ruimte om dit plan uit de doeken te doen. Dassen: "De digitalisering van de samenleving is ook een hele grote transitie. De politiek heeft geen idee wat digitalisering doet, wat Facebook doet, wat algoritmes zijn. Ook in Nederland is de overheid hier niet goed op uitgerust. We zien mislukte ICT-projecten, maar we zien ook dat we te laat met beleid reageren op veranderingen in de samenleving. Wij willen met het ministerie van Digitale Zaken precies daar op gaan acteren."

Kinderen voor Kinderen in de politiek

De immer scherpe Fabian Franciscus krijgt het woord van commissievoorzitter Bram Douwes. Franciscus noemt Volt in zijn bijdrage 'het Kinderen voor Kinderen van de Nederlandse politiek'. Of dit als compliment of als belediging moet worden uitgelegd, daar laat het commissielid zich niet over uit. Lijstrekker Dassen zegt zeer content te zijn met zijn jonge achterban: "Het is heel mooi om te zien dat binnen Volt een nieuwe generatie in de politiek zit. Heel veel jonge mensen die zich hebben aangesloten. Heel veel mensen die zijn opgegroeid zonder de gulden, zonder grenzen. Eindelijk weer een jonge generatie die durft op te staan en die durft te zeggen: wij willen onze toekomst in eigen handen nemen."

Volgende!

De commissie-Douwes weet voldoende. Voorzitter Bram Douwes geeft een elleboog aan de sollicitant van vandaag en begeleidt hem, op anderhalve meter afstand, naar de uitgang. Over een paar weken neemt de commissie weer contact op met de heer Dassen.

PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president

De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is vanaf woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.

Ster advertentie
Ster advertentie