Podcast

De Brand in het Landhuis #2: Ridders van de Duitse Orde

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. De Brand in het Landhuis #2: Ridders van de Duitse Orde

[NTR] Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis om het leven. De excentrieke Vughtenaar bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen.

{podcast audio="73861" caption="#2 - Ridders van de Duitse Orde" }

Na zijn dood is er geen spoor meer van de schilderijen en het geld.

Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen?

Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit? Wat is fictie?

Duitse Orde

Simon Heijmans gaat op zoek naar de huisvriend van Ewald Marggraff. Deze Boudewijn Reijenga blijkt zich jarenlang te hebben ingezet om de waarheid rond de verdwenen miljoenen en schilderijen boven tafel te krijgen. Zijn Youtube-kanaal staat vol met filmpjes over Marggraff.

En Simon volgt het spoor van de verdwenen documenten van de ridders van de Duitse Orde. Om wat voor documenten gaat het? Hoe waarschijnlijk is het dat die in het landhuis bewaard werden en heeft de Duitse Orde die dan nooit gemist?

Verder vraagt Simon zich af hoe Ewald Marggraff eigenlijk zo'n enorm fortuin vergaarde. Was het familiekapitaal? Hoe kwamen ze daaraan?

De Brand in het Landhuis

is een podcast van Simon Heijmans. Eindredactie: Marion Oskamp, geluidsmixage: Sam Huisman. Luister vanaf 19 januari naar de eerste drie afleveringen van de podcast via nporadio1.nl/podcast of op iTunes. Abonneer je nu!

Ster advertentie
Ster advertentie