Podcast

De beste ontslag-verhalen: 'Ik leef al zes jaar zonder huis, baan en auto'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste ontslag-verhalen: 'Ik leef al zes jaar zonder huis, baan en auto'

Een netbeheerder die fout op fout maakt bij kortsluiting, presentatoren Renze Klamer en Fidan Ekiz die plots aan de kant worden gezet of een receptioniste die naar urine ruikt. Elke keer als iemand ontslagen wordt of ontslag neemt, ontstaat er een verhaal. Maar wat maakt nou goed ontslag-verhaal? Dat is de centrale vraag van de nieuwste podcast-aflevering van Alicante. "Ik had mijn droombaan, een mooi huis en een geweldig leven. Toch heb ik alles opgezegd en leef ik nu al zes jaar als nomade", vertelt Tamar Valkenier, schrijver van het boek Fulltime Avonturier.

#21 - Dus je bent ontslagen: 'Ik jatte sloffen sigaretten van mijn werk' - Alledaagse Vragen

Het verhaal van Tamar werkt inspirerend. Dat blijkt wel uit de tientallen mensen die wekelijks naar landgoed Elswout, in de buurt van Haarlem, afreizen om haar boek te kopen. Want Tamar is tijdelijk terug in Nederland. Na onder meer een trektocht door Lapland, leven bij een stam in Kenia en een reis door Mongolië met een hond, een paard en een kameel, is ze nu terug op haar nest. En ze is niet alleen. Tijdens haar reis in Mongolië is ze gevallen voor kamelen. Zo ontstaat het idee om ter promotie van haar boek een wandeling door Nederland te maken, samen met een kameel. Bij een dierenhandelaar koopt ze een jonge kameel: Einstein. Een energiek, knuffelig beest met wilde plukken wit haar op zijn hoofd en op zijn bulten.

Tamar is 28 als ze werkt als recherchepsycholoog. Ze heeft haar leven volgens de normen van de maatschappij ‘op de rit’. Ze woont in Haarlem, heeft veel vrienden, gaat ieder jaar een maand op vakantie naar de andere kant van de wereld, rijdt motor en werkt bij de nationale politie. Ze heeft alles wat haar hartje begeert en begint te sparen voor een koophuis. Tijdens een parachutesprong breekt ze haar voet en belandt ze een tijdje op de bank bij haar vader. Haar leven staat even stil en er bekruipt haar een beklemmend gevoel. Ze rolt haar levenspad voor haar ogen uit en krijgt het er benauwd van. ‘Is dit hoe ik mijn leven wil leiden?’, vraagt ze zich af. Het antwoord is ‘nee’. Ze neemt ontslag, koopt een oude fiets en trekt voor onbepaalde tijd Europa in. Wat volgt is een ontdekkingsreis van zes jaar langs ontelbaar veel mensen en door alle continenten. Ze vindt antwoorden op levensvragen en is zielsgelukkig.

foto: Eigen foto

Tamar Valkenier en haar kameel Einstein

In de podcast-aflevering van Alicante praat verslaggever Thijs van Litsenburg met Tamar over haar keuzes. Thijs neemt binnenkort ook ontslag om hetzelfde te doen. Even zonder planning leven en van dag tot dag kijken wat het leven brengt. Zijn enige plan: op een oude fiets Europa in. Tamar geeft toe dat ze de beslissing over haar nieuwe levensstijl niet zomaar heeft genomen. Ze voelt angst als ze ontslag neemt en saboteert zichzelf door haar omgeving overtuigd te vertellen van haar ideeën. Als haar vrienden en familie vervolgens vragen wanneer ze dat dan daadwerkelijk gaat uitvoeren, voelt ze druk om het ook te doen. Zo pusht ze zichzelf over de drempel heen en durft ze de stap uiteindelijk te nemen. “Als je angst voelt, helpt het heel erg om jezelf af te vragen of die angst reëel is. Stel jezelf kritische vragen bij wat je voelt en tackle alle beren op de weg één voor één”, stelt ze.

In de podcast praat de redactie van Alicante over hun beste, meest schrijnende ontslag-verhalen. Zo is Ilan ooit ontslagen, omdat hij ‘meer communiceert dan produceert’, Elif is ooit met de grond gelijk gemaakt in een vleesfabriek en Thijs heeft ooit iets doms getwitterd waardoor hij zijn biezen kon pakken. Lianne de Bie is één van de jongste directeuren van Nederland. Ze vertelt over hoe het voelt om iemand te ontslaan. Tot slot overvalt Thijs BNNVARA-directeur Lonneke van der Zee met een microfoon om te vragen of hij nog een ontslagvergoeding krijgt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie