Podcast

De WhatsAppgroep bestaat 10 jaar: 'Deze groep heeft mijn leven veranderd'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De WhatsAppgroep bestaat 10 jaar: 'Deze groep heeft mijn leven veranderd'

De groepsfunctie van WhatsApp viert vandaag zijn 10-jarig jubileum. Op 22 februari 2011 werd de functie aangemaakt waarbij toen maar 5 mensen in één groep konden. Inmiddels is dat opgeschaald naar 256 leden. Onbewust heeft de functie ons veel gebracht. Het heeft ons sociale leven iets gemakkelijker gemaakt, maar het heeft ook tot verschillende publieke debatten geleid. Het NPO Radio1-collectief Alicante zocht uit hoe de WhatsAppgroep de manier waarop we met elkaar omgaan voorgoed veranderde.

#5 - Dus je vindt je zus via een WhatsAppgroep: 'Dit heeft mijn leven veranderd' (S02) - Alledaagse Vragen

Positieve effecten van de appgroep

Hoewel velen van ons denken dat onze smartphone ons individualistischer maakt, denkt Robin van den Akker, cultuurfilosoof aan de Erasmus Universiteit, daar anders over. Hij deed onderzoek naar het WhatsAppgroep-gedrag van een vriendinnengroep en de uitkomsten zijn positief te noemen: "Over het algemeen werkt de WhatsAppgroep groepsbindend. Bij de vriendinnengroep die ik heb gevolgd ontstond het gevoel: 'wij tegenover de rest van de wereld'".

Waar je zou verwachten dat groepsapps ervoor kunnen zorgen dat sommigen buitengesloten worden blijkt het tegendeel bewezen. De meiden die Van den Akker onderzocht, vonden het fijn om te weten dat de hele groep altijd online was. Bijvoorbeeld: als slechts de helft van de groep met elkaar fysiek afsprak, zou je verwachten dat de andere helft zich niet betrokken/buiten gesloten zou voelen, maar dat was niet het geval. De meiden hielden elkaar op de hoogte via de groepsapp. Zo hadden ook de afwezigen het gevoel dat ze nog altijd aanwezig waren bij de groep.

Naam-WhatsAppgroep

Thijs, Jelle en Stijn, het zijn veel voorkomende namen in Nederland. De naam komt zelfs zo vaak voor dat een willekeurige Thijs andere Thijsen tegenkomt. Zo overkwam dat ook Thijs uit Nijmegen. Op 8 februari 2013 kwam hij twee andere Thijsen tegen op een studentenfeestje. De drie heren maakte een Thijs-appgroep aan waar als snel meerdere Thijsen aan toegevoegd werden. Zo is hetzelfde balletje gaan rollen bij Stijn en Jelle, waar inmiddels ook 256 naamgenoten verenigd zijn in een appgroep. Volgens Thijs zelf is de Thijs-app zonder enig doel aangemaakt, maar na acht jaar is dat wel anders. Zowel de Thijsen als de Jelles en de Stijnen hebben politieke discussies, helpen elkaar met het betalen van verkeersboetes en steunen het goede doel in de app.

Alicante sprak een Thijs, Jelle en Stijn in een zoom-meeting waarbij de laatste, lastige, vraag gesteld werd: 'Welke naam heeft de beste groepsapp?' Jelle draaide de vraag om en vroeg aan Thijs en Stijn of ze de uitdaging aan wilde gaan om met de groep zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Die uitdaging zijn de drie groepen aangegaan. De opgehaalde bedragen en de uiteindelijke winnaar is te horen in de aflevering.

Levensveranderend

Ook voor Sharon ter Wee is de appgroep levensveranderend geweest. Sharon werd geadopteerd vanuit Sri Lanka toen ze acht maanden oud was. Uit interesse heeft ze zich in 2017 laten toevoegen aan een WhatsAppgroep waar ongeveer 200 mensen in zaten die ook geadopteerd zijn. In de groep werd een variëteit aan onderwerpen besproken.

Sharon raakte aan de praat met iemand uit de groep en dat bleek goed te klikken. Ze raakten niet uitgepraat: "Ik had niet het gevoel dat we een vriendschap aan het opbouwen waren, maar ik kreeg er een onvoorspelbaar gevoel bij", vertelt Sharon. En niets bleek minder waar: "Toen ik haar voor het eerst zag, had ik het gevoel alsof ik in de spiegel keek." Na grondig onderzoek gedaan te hebben, zijn ze een DNA-test gaan doen. Ze bleken volle zussen te zijn.

In de nieuwste aflevering van Alicante bespreken podcastmakers Ilan Hoekstra, Elif Kan en comedian Stefan Pop de meest ongemakkelijke, wonderlijke en schrijnende anekdotes over hun WhatsAppgroepdeelname. Ben jij benieuwd naar de andere verhalen? De Alicante-podcast is te beluisteren op de website van NPO Radio 1, NPO Luister of in alle andere podcast-apps.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie