Podcast
VPRO

Radio Cinema #10: synchroonzwemmende mannen en WOI komt tot leven

foto: Filmdepotfoto: Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Cinema #10: synchroonzwemmende mannen en WOI komt tot leven

In de podcast Radio Cinema hoor je wekelijks welke nieuwe films je niet mag missen. In deze aflevering: de Franse bioscoophit Le Grand Bain en de indrukwekkende Eerste Wereldoorlog-documentaire They Shall Not Grow Old.

In Le Grand Bain krijgt een groepje Franse mannen in de provincie weer zin in het leven door te gaan synchroonzwemmen. Ze hebben één gezamenlijk doel: meedoen aan een kampioenschap in Noorwegen. De film van regisseur Giles Lellouche was een groot succes in Frankrijk.

Radio Cinema: Le Grand Bain

"De moderne man die vastloopt is een thema waar ik veel mee in aanraking kom", vertelt Nathan Vos, hoofdredacteur van het tijdschrift Zin, in Radio Cinema.

"Het is ook een thema waar het in de Franse media veel over gaat. De hoofdrolspeler in Le Grand Bain is depressief maar zijn nieuwe vrienden snappen dat gewoon niet. Het wordt in de film ook niet zo goed uitgelegd, hij ís het gewoon en dat vind ik heel goed."

They Shall Not Grow Old

In de indrukwekkende Eerste Wereldoorlogdocumentaire They Shall Not Grow Old zien we beelden van de loopgraven. Dit zijn dit keer ingekleurd, in 3D en ook nog op de goede snelheid. Van der Wielen: "Het is miraculeus dat deze beelden tot leven komen. Wat zegt deze film over de Eerste Wereldoorlog dat we nog niet wisten?"

Gerhard Busch, filmjournalist van VPRO Cinema schuift aan om het te hebben over de documentaire van Peter Jackson.

Radio Cinema: They shall not grow old

"Dit heeft Jackson briljant gedaan, zowel technisch als inhoudelijk. Hij pakt de veteranen op als ze zestien zijn en eigenlijk nog niet mogen vechten. Je ziet alles wat ze meemaken: hoe jong en naïef ze waren, van de trainingen tot vechten in Frankrijk en ook de desillusie."

Jackson huurde zelfs een liplezer in om gesprekken op oude beelden uit de oorlog te analyseren. "Je hebt ineens herkenning voor die jongens, ze komen tot leven. Briljant", aldus Busch.

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie