Podcast
VPRO

Podcast 'De plantage van onze voorouders': wat als jouw voorouders slaveneigenaren waren?

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast 'De plantage van onze voorouders': wat als jouw voorouders slaveneigenaren waren?

In de 8-delige podcastserie De plantage van onze voorouders duiken Maartje Duin en Peggy Bouva hun eigen en gezamenlijke familiegeschiedenis in. Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage 'Tout Lui Faut' in Suriname. Ze zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten die daar werkten: de familie Bouva.

{podcast audio="129067" caption="Aflevering 1: Privileges" }

Maartje Duin: "Mijn moeder is van adel en ik heb me altijd wat ongemakkelijk gevoeld over de ongelijkheid die hierin besloten ligt. Toen bleek dat er ook lijnen naar het slavernijverleden door mijn familiegeschiedenis liepen, was mijn eerste reactie: heb ik daarmee ook schuld? Van de familie Bouva leerde ik dat er interessantere vragen te stellen zijn. Wat is er precies gebeurd in die tijd? En hoe kunnen we hier op een normale manier met elkaar over praten?"

Quote

De inzet is toenadering. En ik denk dat de tijd daarvoor rijp is, na acht generaties.

Peggy Bouva

Peggy Bouva: "In Suriname bestaat een gezegde: wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien. Verhalen over het slavernijverleden zijn in mijn familie niet altijd doorgegeven. Men was bezig met overleven, eerst in Suriname, toen in Nederland. Ik ben met Maartje op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wie mijn voorouders waren en wat zij hebben doorstaan. We moeten beseffen dat dit verleden nog steeds doorwerkt in het heden."

Tout Lui Faut straatnaambord

Albertine Duin-van Lynden, Peggy Bouva, Diana Joval, John-Rijssel en Maartje Duin op plantage Tout Lui Faut.

Wekelijks één deel

Het eerste deel, Privileges, van De plantage van onze voorouders is te beluisteren vanaf zaterdag 30 mei in jouw favoriete podcastapp, via de NPO Radio 1 website én app. En op de website van de VPRO, hier is ook extra informatie over de serie te vinden. Op de vijf volgende zaterdag zal er streeds een nieuw deel verschijnen.

Maartje Duin over haar podcastserie 'De plantage van onze voorouders'

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie