Podcast
NTRVPRO

Hoe is het om intersekse te zijn?

foto: DOCS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het om intersekse te zijn?

Hoe is het om op te groeien in een wereld die verdeeld is in mannen en vrouwen, terwijl je zelf fysieke kenmerken van beide hebt? Marleen (31), Samantha (40) en Joyce (20) zijn intersekse. Weinig mensen weten dat 1 op de 90 mensen is geboren met een lichaam dat niet helemaal in het hokje man of vrouw past, maar kenmerken heeft van beide. Daar moet de nieuwste aflevering van DOCS verandering in brengen. We horen over de impact van leven met een geheim, de veranderende maatschappij waarin gelukkig steeds meer ruimte is voor diversiteit en over hun ervaringen met de medische wereld.

#97 - 1 op de 90 - DOCS

Jongens- of meisjesspeelgoed?

Als Marleen 5 jaar oud is, wordt ze in het ziekenhuis voor een tafel gezet met daarop speelgoed voor jongens en speelgoed voor meisjes. Een pistool, handboeien, tinnen soldatenpoppetjes. En ook barbies, poppenkleren, een wiegje. Marleen kiest. En dat heeft gevolgen voor haar verdere leven.

Lang was het in Nederland gebruikelijk om voor intersekse kinderen een geslacht te kiezen, het kind als jongen of meisje op te voeden en soms ook het lichaam via medische ingrepen aan te passen. Onderdeel van dit protocol was dat kinderen en ouders er met niemand over mochten praten. Samantha en Marleen vertellen over de impact hiervan op hun leven.

Veranderende maatschappij

De tijden zijn veranderd. Joyce, die nu 20 jaar oud is, hoeft niet geheimzinnig te doen en artsen zijn tegenwoordig terughoudender met operaties. Maar het misverstand dat in de natuur alleen mannen en vrouwen bestaan, is nog altijd wijdverbreid. Zo staat het immers in de biologieboeken. In een mozaïekvertelling horen we hoe Samantha, Marleen en Joyce hun weg vinden en hun identiteit ontwikkelen in een maatschappij die niet of nauwelijks weet dat zij bestaan.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie