Podcast

Podcast De Dag: het gevaar van spionnen op Nederlandse universiteiten

foto: Een langeafstandsraket (AFP)foto: Een langeafstandsraket (AFP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het gevaar van spionnen op Nederlandse universiteiten

[NOS - RAD1] Studenten en onderzoekers van een aantal universiteiten krijgen mogelijk geen toegang meer tot bepaalde kennis om te voorkomen dat zij informatie naar Iran kunnen lekken. Het kabinet maakt zich namelijk zorgen dat gevoelige informatie gebruikt kan worden voor het Iraanse raketprogramma. De strenge regels zijn niet voor niets, vertelt NOS op 3-journalist Anna Pruis. "Wij hebben immers een gevoelig verleden."

Voor dat verleden nemen we je in podcast De Dag mee naar de jaren 70, toen de Pakistaanse Abdul Qadir Kahn in Nederland onderzoek deed bij het Almelose Urenco, dat techniek had om uranium te verrijken. Na een vakantie naar Pakistan in 1975 kwam hij niet meer terug en ontwikkelde zich in zijn thuisland als 'de vader van de Pakistaanse atoombom', met dank aan de in Nederland verkregen atoomkennis.

{podcast audio="124371" caption="#513 - Het gevaar van spionnen op Nederlandse universiteiten" }

SP-Kamerlid Ronald van Raak kent de spionagezaak goed en vertelt in de podcast hoe Nederland door de affaire in een internationaal steekspel belandde en de klokkenluider die de zaak naar buiten bracht al decennia vecht voor eerherstel.

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie