Podcast

Deze Nederlandse priester is two handshakes away van Poetin

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Nederlandse priester is two handshakes away van Poetin

De Nederlandse Russisch-orthodoxe priester Theodoor van der Voort is een goeie bekende van de Moskouse patriarch Kirill, die gezien wordt als dé geestelijke rechterhand van Poetin. Vanuit Nederland is Van der Voort kritisch op de oorlog, maar hij neemt niet volledig afstand van Kirill: "Ik laat hem niet helemaal vallen", zei hij in de Ongelooflijke Podcast.

#82 - Theodoor van der Voort is priester in de machtige Russisch-Orthodoxe kerk die Poetin steunt - De Ongelooflijke Podcast

Kirill kwam onlangs in het nieuws omdat hij stelde dat de Russische inval in Oekraïne is bedoeld om het land te beschermen tegen moreel verval. Als Oekraïne dichter tegen het westen aan zou schurken, zouden gay prides verplicht worden, aldus de patriarch. Het verbaasde Van der Voort nogal: "Ik ben verbijsterd", aldus de priester, die in Deventer werkt. Hij kent Kirill als een "warme" en "uitermate beminnelijke man", vertelde hij.

Hij snapt de uitspraken van Kirill ook niet in het licht van gebeden die de patriarch een paar weken geleden uitsprak. Daarin noemde hij de Oekraïense bisschoppen bij naam. "Hij laat ze nu volledig onvermeld! Hij laat ze in de kou staan. Ik kan daar echt niet bij", aldus Van der Voort.

De kerk verlaten?

Maar de Russisch-orthodoxe kerk verlaten, zoals een aantal priesters uit Amsterdam onlangs deed, wil Van der Voort niet. "Maar we noemen Kirill niet meer in de dienst, we bidden niet meer voor hem", vertelt hij. Dat gebeurt niet vaak: "Ik kan me dit soort gevallen niet herinneren. Dit doe je echt niet zomaar. De situatie moet echt heel ernstig zijn, mocht je hiertoe besluiten. En het is nu heel ernstig", aldus de priester.

Persoonlijk bidt hij nog wel voor Kirill, vertelt hij, om God te vragen of hij tot inkeer kan komen. Kirill heeft veel moreel gezag, denkt hij. Als hij zich tegen de oorlog zou keren, zou Poetin daar erg van wakker liggen. Op hem wordt veel druk gelegd om zich tegen de oorlog te keren, ook van kerkbestuurders uit andere landen.

Russen én Oekraïne samen in de kerk

In de lokale parochie waar Van der Voort voorgaat, zitten Russische én Oekraïnse leden. Deze hebben geen ruzie met elkaar, integendeel. "Iedereen, ook de Russen, veroordeelt de zaak. De Russen hebben het initiatief genomen om een actie te houden voor Oekraïne en de vluchtelingen. Er is echt geen frictie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie