Podcast
Ongehoord Nederland

Adjiedj Bakas: ‘Er gaan energie- en klimaatlockdowns komen’

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Adjiedj Bakas: ‘Er gaan energie- en klimaatlockdowns komen’

Het is de laatste week van december en dus raken we als vanzelf in een retrospectieve stemming. Wat voor jaar hebben we achter de rug? Hoe staan we ervoor? Maar ook: hoe gaat het verder? Adjiedj Bakas, stamtafelgast in de 50ste editie van Ongehoord Nieuwscafé, heeft daar als geen ander verstand van. De ‘Trendwatcher des Vaderlands’ ziet het ‘klimatisme’ oprukken – en wordt daar niet vrolijk van. "Het is een witte doodscultus. Ik zie bijvoorbeeld bij Greenpeace nooit zwarte mensen."

#50 - Adjiedj Bakas: ‘Er gaan energie- en klimaatlockdowns komen’ - Ongehoord Nieuwscafé

Informatienetwerk

Adjiedj Bakas (59) werd geboren in Suriname. Van 1982 tot 1987 studeerde hij communicatiewetenschappen in Utrecht. In 1989 startte hij het trendbureau Dexter, later omgedoopt in Trend Office Bakas. Zowel bij overheidsinstellingen als in het bedrijfsleven is hij een veelgevraagd spreker en ook schreef Bakas een reeks boeken, waaronder Het tijdperk van chaos (2021) en De toekomst van zorg (2022). In januari verschijnt Happynomie, over “de economie van het geluk”.

"Trends zijn de grote bewegingen die gaande zijn áchter de krantenkoppen", legt Bakas uit. "Als archeoloog van de toekomst breng ik die bewegingen in kaart. Ik heb een informatienetwerk over de hele wereld, van China tot Amerika. Met innovatieve mensen, uitvinders, hoogleraren, techneuten. Die voeden mij met informatie."

Klimaatverandering

Eén van de grote thema’s van 2022 was – niet voor de eerste keer – klimaatverandering. "Daar moeten we slimme oplossingen voor bedenken", vindt Bakas. "En ook moeten we gaan meebewegen en ons aanpassen. Maar sommige mensen hebben er een religieuze sekte van gemaakt. Ik noem het ‘klimatisme’: een witte doodscultus van blanke mensen in Europa en Amerika. Allochtonen doen er niet aan mee, behalve de paar wokisten die er geld aan kunnen verdienen. Ik zie bijvoorbeeld bij Greenpeace nooit zwarte mensen."

Hoe dit afloopt? Bakas heeft wel een vermoeden. "In Azië hebben ze klimaatlockdowns en energielockdowns. Als er te veel smog hangt, of er is te weinig olie, te weinig gas of te weinig kolen, dan worden fabrieken stilgelegd en moeten mensen thuisblijven. Ik verwacht dat we dat hier ook gaan krijgen en dat de coronalockdowns voor de klimatisten een generale repetitie waren om straks hun wil aan ons op te leggen."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie