Podcast
AVROTROS

Vier luistertips van VINK, dé podcastgids van Nederland!

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier luistertips van VINK, dé podcastgids van Nederland!

Vincent Bijlo, Stan Putman en Mischa Blok bespreken iedere vrijdagnacht welke podcasts de moeite waard zijn om naar te luisteren. Deze week tipt VINK: Heijne en Van Teutem, Zeg en De Grote Podcastlas. Te gast is journalist en Amerikadeskundige Laila Frank. Zij tipt Ear Hustle. En vertelt over haar eigen podcast Welcome in Washington.

#131 - Zeg - Heijne en Van Teutem - De Grote Podcastlas - Ear Hustle - VINK: De podcastgids van Nederland

Heijne en Van Teutem

In de podcast Heijne en van Teutem van NRC bespreken Bas Heijne en Simon van Teutem met gasten grote actuele thema’s, zoals klimaat, identiteit en veiligheid.

"Heijne is eigenlijk de duider des vaderlands. En Van Teutem studeert aan Oxford, is heel erg slim. Samen willen zij bewustzijnsveranderingen teweeg brengen", zegt podcastrecensent Stan Putman.

De eerste aflevering gaat onder andere over complotdenkers. "Wat ik heel erg heb meegenomen uit de podcast is: de nieuwe complotdenkers, die zeggen dat corona verzonnen is en dat hagedissen politici zijn, dat die een existentiële waarheid hebben."

Zeg

De podcast Zeg gaat over hoe we klinken en waarom dat zo is. Het wordt gemaakt door Hanneke Bax en Tim Bosselaar. "Ik ben natuurlijk helemaal van de stemmen”, zegt Vincent Bijlo. “Mensen geven vaak allerlei informatie prijs terwijl ze dat zelf niet door hebben."

De afleveringen van Zeg gaan onder andere over of je aan de stem kunt horen of iemand de ware is, of homo. Puntman: "Heel tof dat twee logopedisten deze podcast maken. Het zijn geen radiomakers. Ze hebben het heel goed aangepakt. Ik vind het goed werken."

De Grote Podcastlas

De Grote Podcastlas is een podcastversie van de atlas en gaat dus over landen. Per aflevering komt er een land aan bod en bespreken drie geografen dat land.

"Als kind was ik gek op atlassen. Al die weetjes, feitjes, plekken waar je naartoe kunt. En toen ik deze podcast voorbij zag komen in de lijstjes, moest ik het toch luisteren”, vertelt Mischa Blok. "Ik was bang dat het zou kabbelen, maar dat was niet zo."

De makers hebben zichzelf niet naar voren geschoven, zegt Blok. "Ze noemen hun namen niet in de omschrijving. Ze zeggen ook: 'We zijn geen experts, we zijn liefhebbers.' En ik heb toch geboeid zitten luisteren."

Ear Hustle

De Engelstalige podcast Ear Hustle wordt gemaakt door twee ex-gevangenen en een kunstenaar die vrijwilligerswerk doet in de gevangenis en gaat over het leven in de gevangenis San Quentin State Prison.

"Je komt letterlijk in deze podcast op een plek waar je normaal nooit komt", vertelt Frank in VINK. "Het zijn allemaal hele mooie kleine menselijke verhalen. En ook de stemmen hoor je normaal nooit. Je kunt er normaal gesproken nooit bij. En dat vind ik er prachtig aan."

Als luisteraar krijg je een band met de gevangenen, vertelt Frank. "Ik ben er zelf twee keer geweest en die mannen hebben iets afschuwelijks gedaan. Kinderen vermoord, vrouwen vermoord. Het zijn geen lieverdjes. Maar het dubbele is dat je sympathie krijgt voor wat ze doormaken, en soms ook voor hoe ze tot hun daden gekomen zijn."

Gerelateerde podcast

Welkom in Washington

Welkom in Washington

VINK

Ben je op zoek naar luistertips? Heb je alle afleveringen van de 'Deventer Mediazaak' en de 'Brand in het Landhuis' al gehoord en ben je op zoek naar nieuwe parels op podcastgebied? De redding is nabij. VINK is dé podcastgids van Nederland! NPO Radio 1-presentator Mischa Blok nodigt twee podcastmakers uit die een kijkje geven achter de schermen. Hoe maak je eigenlijk een podcast? Beide gasten tippen bovendien een serie waaraan zij helemaal verslingerd zijn, en ook Mischa komt met een aanbeveling.

Iedere vrijdagnacht om 01:00 uur op NPO Radio 1 en natuurlijk vind je VINK ook in alle podcast-apps! Of op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie