Podcast
AVROTROS

De Kopgroep: Op La Planche des Belles Filles wint geen Deen

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: Op La Planche des Belles Filles wint geen Deen

Al na minder dan een week grijpt Tadej Pogačar de macht in deze Tour de France. Hij neemt de trui over van Wout van Aert die gisteren een knap nummertje opvoerde. Joost Vullings en Maxim Horssels hebben medelijden met Quinn Simmons en Jacob Fugalsang. "Die zijn wel echt op de pijnbank gelegd."

Maar de heren hebben ook een beetje medelijden met de gemiddelde kijker, want de koers lijkt nu al in een plooi te zitten, zegt Maxim. "Ze gaan vandaag naar het zuidoosten, maar ze kunnen net zo goed vandaag al naar rechts afslaan, richting Parijs." Al heeft Mart Smeets nog hoop. "Eén lek bandje en je hebt weer een open ronde." En ook de ploegen Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers lijken nog niet de handdoek in de ring te willen gooien.

'Geen Noor of Deen die vandaag wint'

Vandaag krijgt Pogačar op La Planche des Belles Filles nog een kans om de concurrentie op achterstand te rijden. Maar De Kopgroep acht de kans groot dat hij de zege aan een ander laat.

Maxim ziet ook voor de Deen Jonas Vingegaard een kans om te winnen. Maar met een hand op de geschiedenisboeken legt Mart uit dat die kans niet groot is. La Planche des Belles Filles dankt haar naam namelijk aan het feit dat Franse vrouwen daar eeuwen terug vluchtten voor de barbaren uit het Noorden. "Liever nog de sprong naar beneden springen, dan in handen vallen de Vikingen", zegt hij. "Dus er is geen Noor of Deen die vandaag wint."

Canon der vaderlandse Tour-geschiedenis: Peter Winnen

Volgens Mart mag ook Peter Winnen zeker niet ontbreken in zijn canon. Hij won meerdere touretappes, waaronder een etappe met aankomst op de Alpe d’Huez. Maar Mart looft ook zijn geschreven werk. "Hij was bijna Schrijver des Vaderlands, het waren goede boeken", vertelt hij. "Hij was een hele interessante man, een denker en een wielrenner die iets speciaal had, hij rookte namelijk shagjes."

Mart wijst ook naar zijn overleden vrouw, Yvonne. "Zij heeft een hele belangrijke rol gespeeld in zijn leven, zij was zo’n sterke vrouw." Mart vertelt een anekdote waaruit dit blijkt. De bekende radioverslaggever Theo Koomen onthulde details over het privéleven van het koppel, maar daar was Yvonne bepaald niet van gediend - en dat heeft ze hem laten weten ook.

Luister De Kopgroep met Joost Vullings, Mart Smeets en Maxim Horssels van Wielerflits of Martijn Hendriks van de NOS - De Kopgroep wielerpodcast

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie