Podcast
AVROTROS

Nieuwe podcast 'Krijg ik Parkinson?' over de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast 'Krijg ik Parkinson?' over de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

Als tiener pelde EenVandaag-verslaggever Laura Kors zomer na zomer tulpenbollen in West-Friesland. Wanneer ze tijdens een radioreportage in Velden (Limburg) Parkinson-patiënt Ger Geurts ontmoet, die zijn ziekte waarschijnlijk te danken heeft aan blootstelling aan landbouwgif, gaan bij Laura de alarmbellen af. Kan zij nu ook de ziekte van Parkinson krijgen? En hoe zit dat met haar familie, vrienden en dorpsgenoten? In de nieuwe AVROTROS en NPO Radio 1-podcast Krijg ik Parkinson? probeert Laura onder meer antwoord te krijgen op deze vraag.

Beluister Krijg ik Parkinson in je favoriete podcast-app

Top-expert neuroloog Bas Bloem van de Radboud Universiteit Nijmegen laat weten Laura’s zorgen niet weg te kunnen nemen. Dit is het begin van een zoektocht naar de risico’s van blootstelling aan pesticiden. Is er een manier om zeker te weten dat je de ziekte van Parkinson krijgt? Of is het een soort loterij, eentje die je niet wilt winnen?

Pesticiden

Laura onderzoekt wat er bekend is over de link tussen Parkinson en pesticiden. Waarom zijn die middelen niet gewoon helemaal verboden? En wat gebeurt er als je daadwerkelijk de ziekte van Parkinson krijgt?

De 5-delige podcast-serie Krijg ik Parkinson? is niet alleen het verhaal van Laura’s persoonlijke zoektocht naar de risico's, maar vertelt ook de ervaringen van mensen die dagelijks met de ziekte te maken hebben en de soms ingrijpende effecten van de behandeling die ze kiezen.

Luister aflevering #1 - Lutjebroek - Krijg Ik Parkinson?

Middelvinger

Laura trekt de regio in waar ze geboren en getogen is. Daar spreekt ze ook agrariërs die regelmatig een middelvinger van voorbijgangers krijgen als ze op hun spuitmachines zitten. Wat vinden zij van de gezondheidsrisico’s van hun pesticidengebruik? En - last but not least - wat zat er nou eigenlijk op de bollen toen Laura daar zelf als tiener aan het werk was?

Krijg ik Parkinson kwam tot stand in samenwerking met Simon Heijmans, maker van de succesvolle NPO Radio 1/NTR podcast De Brand in het Landhuis.

Luister aflevering #2 - Als een bom - Krijg Ik Parkinson?

Je luistert de podcast Krijg ik Parkinson van AVROTROS en NPO Radio 1, gemaakt door Laura Kors nu in een van je favoriete podcasts-apps, zoals: Apple Podcasts (link), Spotify (link) of via NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie