Podcast
WNL

Leven alsof er geen oorlog is, maar niemand ontsnapt aan de realiteit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven alsof er geen oorlog is, maar niemand ontsnapt aan de realiteit

De treinreis van Lviv naar Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne, is anders dan anders. Waar een jaar geleden de trein met grote vertraging en nagenoeg met lege wagons reed, is het nu gezellig druk. Verslaggever Hans Jaap Melissen ziet een groot verschil, in zijn reis naar Oekraïne. "Onderweg zie ik politieagenten de snelheid van het verkeer controleren, het is net alsof er weer een normale maatschappij is", vertelt hij in zijn podcast Dagboek van een oorlogsverslaggever van Omroep WNL.

#1 - Leven alsof er geen oorlog is, maar niemand ontsnapt aan de realiteit - Dagboek van een oorlogsverslaggever

Maar toch ontbreekt er iets in de wagon. Er zijn moeders, kinderen en grootouders. Jongere mannen amper. Die zijn aan het front. "Je ziet dat grootouders in dat gat springen voor kinderen."

'Ga naar de schuilkelder'

Het normale leven wordt regelmatig afgewisseld met het gehuil van het luchtalarm. Ook in het hotel waar Hans Jaap verblijft, als hij in Kyiv is. Hier wordt tijdens het luchtalarm een bandje afgespeeld. "Ga naar de schuilkelder, word niet overmoedig", vertelt hij. Alles wijst erop dat steeds meer inwoners de oorlogsspanning als onderdeel zien van hun dag en tussendoor een normaal leven proberen te leiden.

Luister naar de eerste aflevering van ‘Dagboek van een oorlogsverslaggever’: Leven alsof er geen oorlog is, maar niemand ontsnapt aan de realiteit.

Podcast: Dagboek van een oorlogsverslaggever (WNL)

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen reist door Oekraïne om verslag te doen van de gevolgen van de oorlog met Rusland. In een dagelijks verslag vertelt hij over zijn reis, wat de impact is van de oorlog op de mensen met wie hij spreekt – maar ook op hem. Welke keuzes maak je als journalist in oorlogsgebied en hoe ver ga je om dat verhaal te vertellen? De impact van de oorlog door de ogen van journalist Hans Jaap Melissen.

Abonneer je hier

Ster advertentie
Ster advertentie