Podcast
AVROTROS

De Kopgroep: Abandon, abandon monsieur Smeets!

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: Abandon, abandon monsieur Smeets!

De Kopgroep zag prominent teamlid Mart vanwege materiaalpech al voor de start van de etappe afhaken, maar Joost en Maxim nemen de honneurs meer dan waar. Net als veel andere wielerliefhebbers hebben ze lof voor de bijzonder emotionele overwinning van Hugo Houle.

#20 - Tour de France: Abandon, abandon monsieur Smeets! (S11) - De Kopgroep wielerpodcast

Deze Houle verloor zijn broer in 2012, waarmee hij als tiener altijd de Tour keek, doordat een dronken truckchauffeur hem aanreed. Sindsdien was het zijn grote droom om voor hem een Touretappe te winnen. Maxim zag dat ook Houles ploeggenoten bij de bus hun tranen de vrije loop lieten. Hij vindt dit wel de etappewinnaar is met het bijzonderste verhaal. ‘’We zagen al de verhalen van Jakobsen en Groenewegen, schitterende verhalen, maar wat mij betreft vallen die toch in het niet met dit verhaal van Hugo Houle.’’

Maxim gaf Houle vorige week in de podcast nog weinig kans op een winst omdat deze renner nooit een echte hoogvlieger is geweest. Hij moet zijn woorden dus intrekken en bovenal laat dit zien dat je als renner altijd moet blijven dromen. Hij vervolgt, ‘’dit is het bewijs dat je een doel moet uitspraken. Doelen en dromen kunnen uitkomen als je daarvoor gaat’’. Joost benadrukt verder dat veel ritten worden weggekaapt door kanonnen zoals Van Aert en Pogačar, maar dat ‘kleine’ renners bijna geen etappes meer winnen. ‘’Mooi dat dit nu wel gebeurt.’’

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Radio Tour de France (NOS)

Radio Tour de France (NOS) hoor je vanaf 1 juli tot en met 24 juli op NPO Radio 1.

Monsieur 69: Rigoberto Urán

Joost is content dat Urán uit de hoge hoed is gevallen als monsieur 69, want deze renner is echt ’rock and roll’ en lijkt ook een beetje op Mick Jagger. Hij groeide op in Colombia en kende weinig welstand in zijn jeugd. Volgens Joost is hij echt een broodrenner. ‘’Wielrennen is voor hem dus niet alleen waarmee je kan winnen, maar vooral een manier om geld te verdienen voor zichzelf, voor zijn familie en voor de toekomst.’’ Urán boekte in zijn carrière ‘slechts’ 14 profzeges, maar dit hadden er 15 kunnen -nee, moeten- zijn. De heren zijn het er over eens, het lijkt erop dat hij de olympische wegtitel in 2012 verkocht aan Vinokourov.

Maxim vertelt dat Urán gigantisch populair is in Colombia. ‘’Het is de populairste renner daar.’’ Zo heeft hij meer dan 1,4 miljoen volgers op Instagram meer dan zijn succesvolle landgenoten Quintana en Bernal. Maar door dit account komt hij ook wel eens in de problemen, vertelt Joost. Zo stapte hij op de racefiets met zijn kleine dochtertje in een draagzak op zijn buik. Onverantwoord, vonden veel volgers en dus moest hij zijn excuses aanbieden en beloven voorzichter met haar om te gaan.

Zijn prestaties in deze Tour vallen vooralsnog tegen, maar volgens Maxim is Urán nog steeds een heel gewaardeerd lid van de ploeg van Education First. Wie weet, wellicht vindt hij in de Pyreneeën etappe van vandaag zijn klimmersbenen weer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gerelateerde podcast

De Kopgroep wielerpodcast

De Kopgroep wielerpodcast

Ster advertentie
Ster advertentie