Podcast
EO

Generaal b.d. Mart de Kruif: Oorlog in Oekraïne kan nog wel tien jaar duren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Generaal b.d. Mart de Kruif: Oorlog in Oekraïne kan nog wel tien jaar duren

Er gaat een moment komen dat Rusland of Oekraïne zegt: we willen stoppen met vechten, we gaan onderhandelen. Maar dat kan nog wel tien jaar duren. Dat zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif in de De Ongelooflijke Podcast.

#147 - De oorlog in Oekraïne wordt steeds onbegrijpelijker maar oud-generaal Mart de Kruif schept orde in de chaos - De Ongelooflijke Podcast

Volgens De Kruif zijn er twee wereldmachten die een cruciale rol kunnen spelen om druk te leggen op Rusland en Oekraïne: China, die Rusland kan beïnvloeden en de Verenigde Staten, die Oekraïne kan beïnvloeden. "Op korte termijn zie ik dat alleen niet gebeuren", zegt hij.

Wegblijven van de actualiteit

De Kruif schuift regelmatig aan in talkshows om de oorlog te duiden en heeft ook zijn eigen podcast, Veldheren, samen met voormalig collega Peter van Uhm. Toch volgt hij de actualiteit bewust niet, vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast. "Ik probeer meer te kijken naar wat er afgelopen drie a vier weken is gebeurd en wat er komende drie a vier weken kan gebeuren." Oorlog is namelijk een relatief langzaam begrip: zaken worden vaak grondig voorbereid en dat duurt een paar dagen.

En ook als je meer naar de grote lijnen kijkt, zoals De Kruif doet, is oorlog erg moeilijk te voorspellen: "Een oorlog is onvoorspelbaar en onvoorstelbaar", stelt hij. Daarom is het ook moeilijk om te zeggen wie er gaat 'winnen', vindt de generaal.

Mentale component

Bij de analyse van oorlog moet je eigenlijk naar drie elementen kijken: het fysieke (hoeveel soldaten en materiaal is er), het conceptuele (welke tactiek wordt er toegepast) en het mentale. En dat laatste vergeten we vaak, zegt hij: "Het gaat heel veel om hoe het tussen de oren zit. Leiderschap, motivatie. Dat is heel vaak cruciaal. De Verenigde Staten hebben in Vietnam niet gewonnen omdat het ze niet lukte om de de wil van de Vietcong te breken." Daarom heeft Oekraïne op papier een betere positie: zij vechten voor het voortbestaan van hun land, wat een sterke motivatie is.

Religie

De Ongelooflijke Podcast is een podcast over religie en secularisatie. Heeft de oorlog ook een religieuze component? Dat valt mee, denkt De Kruif, ook al gebruiken Poetin en patriarch Kirill wel religieuze symboliek: zo zou in Kiev de spirituele bakermat van Rusland zijn, waardoor het eigenlijk tot Rusland behoort.

Vaste gast in de podcast, theoloog Stefan Paas vraagt zich af of religie nu écht een rol speelt: "Het is heel moeilijk na te gaan of Poetin en Kirill het allemaal menen, maar je kunt wel aannemen dat religie voor sommige mensen de haat en de oorlogsbehoefte wel versterkt", denkt hij.

Zelf is De Kruif ook gelovig, maar hij gaat niet meer naar de kerk. Zijn vader ging dat wel en leerde hem een belangrijke les: "Mijn vader was dwangarbeider in Duitsland, drie jaar lang, en hij zei tegen mij: maak nooit de fout om de generatie Duitsers van nu of hun kinderen de schuld te geven van wat hun ouders of grootouders hebben gedaan. Want dan cultiveer je haat en dan weet je nooit wat er gebeurt. Hij zei: vergeving begint altijd bij het slachtoffer."

Ster advertentie
Ster advertentie