Podcast

Corona of geen corona, Britten willen Brexit niet uitstellen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona of geen corona, Britten willen Brexit niet uitstellen

[EO] Het lijkt niet meer dan logisch. Nu elk land in Europa volledig in beslag is genomen door de coronacrisis, is het laatste waar ze in Londen en Brussel aandacht voor hebben de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de EU. Zou je denken tenminste...

Maar toch wil de Britse regering voorlopig de deadline voor die gesprekken niet verschuiven. 31 december blijft 31 december. Politiek spel? Of is het ze menens?

Deze week is Rem Korteweg te gast bij correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn in de podcast Europa Draait Door. Korteweg is Brexit- en EU-specialist voor Instituut Clingendael, de gerenommeerde denktank.

{podcast audio="126685" caption="Europa Draait Door #6 - Corona of geen corona, de Britten willen Brexit (S02)" }

No Deal

"Als je er cynisch naar kijkt, zou het ook zo maar kunnen dat de Britse regering dit op een No Deal wil laten aankomen, zonder afspraken. De economische gevolgen daarvan zullen ondersneeuwen in de coronacrisis en daarnaast zijn ze na een No Deal helemaal verlost van EU-regels. Dan kunnen ze naar hartenlust de geldpers aanzetten", zegt Korteweg.

"Een nachtmerrie voor Nederland", merkt Arend Jan Boekestijn op. "Een No Deal zal de concurrentiepositie van ons ten opzichte van de Britten enorm ondermijnen."

En dat maakt het nog zeker geen gelopen race, het uitstel van de onderhandelingen. De Britten zullen de druk blijven opvoeren.

EU-top

Daarnaast hebben ze het over de aankomende EU-top. Krijgt Nederland een koekje van eigen deeg?

President Macron nam alvast een voorschot met enkele zeer omstreden uitspraken in een interview met de Financial Times. Wederom werd Nederland weggezet als niet solidair met de zuidelijke lidstaten. "Waarom grijpt de Nederlandse premier de telefoon niet om in de FT te verschijnen?", vraagt Korteweg zich af. "Dat hoort ook bij diplomatie." Wat staat Nederland volgende week te wachten?

Dat en nog veel meer in wederom een zeer beluisterenswaardige editie van Europa Draait Door, dé Europa-podcast van de NPO. Je kan hem beluisteren via deze link en vergeet je niet te abonneren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie