Naar homepage
Podcast

Wat gebeurde er in Srebrenica in juli 1995?

foto: Memorial Potocarifoto: Memorial Potocari
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurde er in Srebrenica in juli 1995?

[NTR] Een gefaalde vredesmissie, 8000 mannen en jongens die zijn vermoord en getraumatiseerde soldaten. Wat gebeurde er in Srebrenica in juli 1995? Voor Nederlanders die rond die tijd het journaal keken, staat de genocide in Bosnië waarschijnlijk in het geheugen gegrift. Maar de jongere generatie heeft geen idee. Daarom maakten Marjolein Koster (1990) en Misha Melita (1991) de podcast De Val van Srebrenica.

Trailer Podcast De val van Srebrenica

Begin jaren 90 is het oorlog in Bosnië. De verschillende bevolkingsgroepen zijn het niet met elkaar eens over de toekomst van hun land. Er is zoveel geweld, dat de Verenigde Naties besluit in te grijpen en Srebrenica aanwijst als veilig gebied. Nederland stuurt militairen die ervoor moeten zorgen dat de Bosnische Serven het stadje en de mensen met rust laten. Maar de Nederlandse soldaten kunnen de genocide die in 1995 gepleegd wordt niet voorkomen.

Srebrenica nauwelijks in schoolboeken

Maar weten jongeren echt zo weinig? En hoe komt dat? In 2015 deed onderzoeksbureau in opdracht van Human een onderzoek naar de kennis over Srebrenica onder jongeren van 16-29 jaar. Ruim 58 procent gaf aan niet te weten wat Srebrenica is. Sommigen konden wat steekwoorden noemen en een kleine groep wist aardig wat. Dat gebrek aan kennis komt deels doordat de genocide in Srebrenica erg weinig aandacht krijgt op scholen.

Onderzoeker Marc van Berkel bestudeerde het lesmateriaal in het geschiedenisonderwijs en concludeerde dat er erg weinig aandacht is voor Srebrenica. Als het er al over gaat, dan ligt de focus op Dutchbat en het falen van de internationale gemeenschap. Het woord genocide wordt nauwelijks gebruikt.

Quote

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in menselijk gedrag. Waarom vinden er genocides plaats?

Marc van Berkel

De makers Misha Melita en Marjolein Koster (nu beiden 29 jaar) herkenden dit beeld. Moesten toegeven dat ze zelf eigenlijk ook weinig wisten. En toen ze eenmaal met het maken van de podcast bezig waren, kregen ze vaak glazige blikken van hun leeftijdsgenoten. Ze weten niet dat er 25 jaar terug een genocide in Europa heeft plaatsgevonden. We vieren dit jaar toch juist 75 vrede?

En dat terwijl het volgens onderzoeker Van Berkel juist zo belangrijk is om jongeren te leren over dit onderwerp. "Het is belangrijk om inzicht te krijgen in menselijk gedrag. Waarom vinden er genocides plaats? Elke genocide is anders, maar er is wel altijd een bepaald patroon. Wat zijn de historische, politieke achtergronden van dit gedrag? Als je over dat soort vragen gaat nadenken, dan leer je over identiteit en over hoe samenlevingen gevormd worden."

25 jaar terug in de tijd

Voor veel documentaires, reportages en artikelen wordt voorkennis verwacht en als die er niet is, haken jongeren snel af. Geheime VN-rapporten, langlopende rechtszaken, de Nederlandse staat die voor 10% verantwoordelijk is. Hoe ga je dat begrijpen als je niet eens weet wat er gebeurd is? Daarom doen de makers van de podcast een stap terug in de tijd om het verhaal van Srebrenica vanaf het begin te vertellen. Wat gebeurde er nu eigenlijk in die tragische week, precies 25 jaar geleden?

In de acht afleveringen die dagelijks verschijnen, volgt de podcast het verhaal van vier hoofdpersonen. Alma Mustafic is opgegroeid in Srebrenica en was 14 jaar toen in juli 1995 haar vader Rizo werd vermoord. Senad Jusic was als jonge man doelwit van de Bosnische Serven, maar door een bizar verloop van omstandigheden overleefde hij de genocide en kan hij het nu navertellen.

Liesbeth Beukeboom werd als 18-jarige soldaat uitgezonden naar Srebrenica. Ze was op zoek naar avontuur, maar aangekomen in Bosnië besefte ze al snel dat een vredesmissie als deze verre van leuk was. Hetzelfde geldt voor Johan de Jonge. Toen hij gegijzeld werd door de Serven, schreef hij een afscheidsbrief naar huis. Deze is nog altijd ongeopend.

Luister hier de eerste aflevering van de podcast De Val van Srebrenica.

Meer over Srebrenica lees je in deze collectie van NPO Focus.

De Val van Srebrenica

De Val van Srebrenica is allereerst een podcast over een genocide: het doelbewust uitroeien van een bevolkingsgroep. Maar het gaat ook over hoe groepen tegenover elkaar komen te staan. Hoe identiteit gevormd wordt door de ander. Over machteloosheid, goede bedoelingen en over erkenning. Luister vanaf 6 juli naar De Val van Srebrenica, acht afleveringen, iedere dag één in je favoriete podcastapp of via NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie