Podcast
NTR

Wat gebeurde er in Srebrenica in juli 1995?

foto: Memorial Potocarifoto: Memorial Potocari
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurde er in Srebrenica in juli 1995?

Gisteren maakte de Nederlandse regering 'diepste excuses' aan nabestaanden van de massamoord in Srebenica in 1995. Dat zei minister Ollongren van Defensie bij de 27e herdenking van de genocide. Een gefaalde vredesmissie, 8000 mannen en jongens die zijn vermoord en getraumatiseerde soldaten. Wat gebeurde er in Srebrenica in juli 1995? Voor Nederlanders die rond die tijd het journaal keken, staat de genocide in Bosnië waarschijnlijk in het geheugen gegrift. Maar de jongere generatie heeft geen idee. De podcast De Val van Srebrenica vertelt het verhaal vanaf het begin.

Trailer Podcast De val van Srebrenica

Begin jaren '90 is het oorlog in Bosnië. De verschillende bevolkingsgroepen zijn het niet met elkaar eens over de toekomst van hun land. Er is zoveel geweld, dat de Verenigde Naties besluit in te grijpen en Srebrenica aanwijst als veilig gebied. Nederland stuurt militairen die ervoor moeten zorgen dat de Bosnische Serven het stadje en de mensen met rust laten. Maar de Nederlandse soldaten kunnen de genocide die in 1995 gepleegd wordt niet voorkomen.

Srebrenica nauwelijks in schoolboeken

Maar weten jongeren echt zo weinig? En hoe komt dat? In 2015 deed onderzoeksbureau in opdracht van Human een onderzoek naar de kennis over Srebrenica onder jongeren van 16-29 jaar. Ruim 58 procent gaf aan niet te weten wat Srebrenica is. Sommigen konden wat steekwoorden noemen en een kleine groep wist aardig wat. Dat gebrek aan kennis komt deels doordat de genocide in Srebrenica erg weinig aandacht krijgt op scholen.

'Het is belangrijk om inzicht te krijgen in menselijk gedrag'

Onderzoeker Marc van Berkel bestudeerde het lesmateriaal in het geschiedenisonderwijs en concludeerde dat er erg weinig aandacht is voor Srebrenica. En dat terwijl het volgens Van Berkel juist zo belangrijk is om jongeren te leren over dit onderwerp.

"Het is belangrijk om inzicht te krijgen in menselijk gedrag. Waarom vinden er genocides plaats? Elke genocide is anders, maar er is wel altijd een bepaald patroon. Wat zijn de historische, politieke achtergronden van dit gedrag? Als je over dat soort vragen gaat nadenken, dan leer je over identiteit en over hoe samenlevingen gevormd worden."

27 jaar terug in de tijd

Voor veel documentaires, reportages en artikelen wordt voorkennis verwacht: geheime VN-rapporten, langlopende rechtszaken, de Nederlandse staat die voor 10% verantwoordelijk is. De podcast gaat terug in de tijd om het verhaal van Srebrenica vanaf het begin te vertellen. Wat gebeurde er nu eigenlijk in die tragische week, precies 27 jaar geleden?

Persoonlijk verhalen

De podcast volgt de verhalen van vier hoofdpersonen: Alma Mustafic is opgegroeid in Srebrenica en was 14 jaar toen in juli 1995 haar vader Rizo werd vermoord. Senad Jusic was als jonge man doelwit van de Bosnische Serven, maar door een bizar verloop van omstandigheden overleefde hij de genocide en kan hij het nu navertellen.

Liesbeth Beukeboom werd als 18-jarige soldaat uitgezonden naar Srebrenica. Ze was op zoek naar avontuur, maar aangekomen in Bosnië besefte ze al snel dat een vredesmissie als deze verre van leuk was. Hetzelfde geldt voor Johan de Jonge. Toen hij gegijzeld werd door de Serven, schreef hij een afscheidsbrief naar huis. Deze is nog altijd ongeopend.

Meer over Srebrenica lees je in de collectie van NPO Focus.

Gerelateerde podcast

De Val van Srebrenica

De Val van Srebrenica

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie