Podcast

Weer lekker knuffelen na je vaccinatie? Kijk uit, zegt Marion Koopmans

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer lekker knuffelen na je vaccinatie? Kijk uit, zegt Marion Koopmans

[EO] Veel mensen verlangen naar een ouderwetse knuffel. De Europese ziektepreventie-organisatie ECDC zou volgens verschillende media in een nieuw advies zeggen dat je weer zorgeloos kunt kroelen als beide personen gevaccineerd zijn. Dat klinkt als goed nieuws voor mensen met huidhonger, maar volgens Marion Koopmans is dat een te simpele uitleg van het rapport. "Het klopt niet: Het risico is nu nog veel te groot", vertelt ze in de podcast Virusfeiten.

#24 - Wanneer mogen we weer knuffelen? - Virusfeiten



"'Wat is dit nu weer?' Dacht ik toen het nieuws las", vertelt Koopmans. "Als je het rapport zelf leest, zie je al dat het ECDC allemaal uitzonderingen maakt. Het is ook volgens hen nog niet verstandig om als gevaccineerde de maatregelen los te laten als je vijftig plus bent, of tot een risicogroep behoort. En ieder land moet zelf bekijken of het al kan: het hangt ook heel erg af van de epidemiologische situatie", vat Koopmans het rapport samen.

"Het ging de wereld in van 'hoezee we zijn bevrijd', maar als je het rapport leest is dat helemaal niet zo. De adviezen in dat rapport zijn in feite niet anders dan hoe ze nu gelden. Het is helaas echt nog te vroeg om te knuffelen met elkaar. Tot nader order gelden gewoon nog de basismaatregelen in Nederland. Er zijn nu nog te veel mensen niet gevaccineerd en de circulatie van het virus moet ook eerst omlaag voordat we weer kunnen knuffelen."

Nieuwe normaal

Het is de bedoeling dat in juli iedereen die dat wil een eerste prik heeft gekregen. Volgens Koopmans is het nog onduidelijk of we dan ook met alle andere ingeënte mensen kunnen knuffelen. "Als je kijkt naar het pakket maatregelen is het aantal contacten waarschijnlijk nog steeds gedoseerd. De maximale groepsgrootte zal dan ongeveer op acht personen zitten", gokt Koopmans.

"De vraag is dus wat de algemene adviezen zullen worden, en welke risico’s we kunnen nemen. Voor een directe kennissenkring of familie zullen er dan waarschijnlijk andere adviezen gelden dan voor grote groepen."

Er zal straks dus meer maatwerk zijn volgens Koopmans. "We kunnen het onderscheid tussen kwetsbaar en niet-kwetsbaar namelijk nog steeds niet goed maken. Je kunt bijvoorbeeld geen goed algemeen beleid meer maken voor alle tehuizen, want ze zijn allemaal verschillend in opzet. De vraag zal dan dus per geval zijn: hoe groot is het risico dat je neemt met een knuffel? Dat zal het nieuwe normaal zijn."

Koopmans verwacht dat je in de zomer wel weer veilig handen kunt schudden als er genoeg mensen zijn gevaccineerd. "Op het moment dat er heel veel mensen ingeënt zijn kan er natuurlijk steeds meer."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie