Podcast

Droomt paralympiër Jetze Plat ook van Olympisch goud?

foto: NOS Olympische Podcastfoto: NOS Olympische Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Droomt paralympiër Jetze Plat ook van Olympisch goud?

[NOS] Jetze Plat is al jarenlang de beste op de handbike en de triatlon. Hij start komende zomer als torenhoge favoriet voor goud bij de Paralympische Spelen. Hij wil drie keer goud winnen in vier dagen tijd. Henry Schut schuift in de nieuwste aflevering van de NOS Olympische podcast thuis bij Jetze Plat aan voor een gesprek over topsport.

#20 - Paralympiër Jetze Plat droomt stiekem óók van olympisch goud - NOS Olympische podcast

Eigenlijk is Plat altijd bezig met sport. Zes dagen per week beheerst het zijn leven. Plat: "Behalve op maandag. Ik heb best vaak geroepen dat ik niet een liefhebber ben. Ik ben niet iemand die eindeloos op de fiets gaat zitten en maar in de rondte gaat fietsen. Maar ik kon daar in coronatijd wel van genieten. Ik ben toch meer liefhebber dan ik eigenlijk dacht. Als ik bij een tankstation stond om mijn bidon te vullen, of een keer linksaf sloeg in een weg die niet geschikt was voor intervallen."

Hij is altijd op weg 'naar nog beter' steeds op zoek naar nieuwe dingen. Hij deed mee met de iconische Iron Man van Hawaii en is net terug van zijn trainingskamp met de olympische triatlonploeg.

Gebroken nekwervel

Motorcrossen is zijn hobby, naast de sport. Soms met alle gevolgen van dien. Plat raakte vorig jaar zwaar geblesseerd aan zijn nek tijdens het motorcrossen. Hij brak zijn nekwervel. "Gelukkig is dat helemaal hersteld. Toen dacht ik wel: eikel... Zeker omdat ik in die wereld zit met heel veel dwarslaesies. Ik heb heel veel mazzel gehad. In het ziekenhuis zeiden ze ook dat ik geluk had met de nekspieren die dat redelijk op kunnen vangen."

"Maar er zat ook wel schaamte. Als ik nu met de fiets zou crashen, kan je het verkopen als onderdeel van je werk. Maar ik liet me gewoon even gaan -in mijn geval dus op de crossmotor - daar baalde ik wel van. Je weet dat iedereen het snapt, maar ik had achteraf liever een hobby als schaken gehad."

De motor blijft tot Tokio voorlopig in de schuur. Voor nu staat het vizier volledig op topsport. Je vraagt je al luisterend naar Plat wel eens af: wat zou hij kunnen op de Olympische Spelen? Is er een sport waarin hij zich zou kunnen meten met valide sporters? Daar heeft hij zelf ook wel eens over nagedacht, geeft hij toe. Maar wat en hoe dan precies? Luister naar de NOS Olympische Podcast op de NPO Radio 1 site, NPO Luister of in de bekende podcastplatforms.

NOS Olympische Podcast

In de NOS Olympische podcast gaan Henry Schut en Jeroen Stekelenburg op bezoek bij sporters die zich klaar maken voor de Olympische Spelen. In een persoonlijk gesprek vertellen zij over hun leven als atleet en hun voorbereiding op de Spelen van Tokio.

Ster advertentie
Ster advertentie