Podcast

Het krijgen en willen van kinderen is geen vanzelfsprekendheid

foto: Podcast Eitje
  1. Nieuwschevron right
  2. Het krijgen en willen van kinderen is geen vanzelfsprekendheid

In de podcastserie Eitje neemt podcastmaker Malou van der Starre je mee op haar reis op weg naar een baby. Malou is een single dertiger met een kinderwens en ze voelt dat de tijd begint te dringen. Met behulp van een donor wil zij zwanger worden.

Trailer podcast Eitje

"Eitje is een podcast over mijn kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen. Want dat dat lang niet altijd vanzelf gaat daar weet ik inmiddels alles van", zegt podcastmaker Malou van der Starre.

In de serie Eitje probeert podcastmaakster Malou van der Starre als single dertiger invulling te geven aan haar kinderwens. Ze vindt het al een hele stap om het alleen aan te gaan, zo zag ze het niet voor zich. En dan blijkt het ook nog eens niet zomaar te lukken. Tijdens haar zoektocht spreekt ze met vrienden en bekenden die ook merken dat het krijgen van kinderen geen vanzelfsprekendheid is.

De wereld van donoren

In aflevering 1 onderzoekt Malou haar kinderwens, waarom heb je die eigenlijk en wat motiveert stellen die geen kinderen willen? Met schrijfster Liesbeth Smit praat Malou over de plek van vrouwen zonder kinderen in onze maatschappij.

In aflevering 2 duikt Malou in de wereld van donoren. Zij probeert zwanger te worden met donorzaad, en kent de negatieve verhalen rond zaaddonoren. Ze neemt haar besluit niet lichtvoetig en zoekt antwoord op de vraag: hoe pak je dat, voor een toekomstig kind- zo goed mogelijk aan? Ze praat met een donorkind en met vrienden die ook een kind hebben met hulp van een donor.

In aflevering 3 staat Malou met fertiliteitsarts Tessa Cox stil bij de vraag waarom een zwangerschap soms uitblijft. Met vriendin Maaike praat ze over een mogelijke overstap naar een medisch ingrijpendere behandeling, zoals IVF. Is het een kans, of een laatste strohalm?

Hoe voorkom je dat zwanger worden een obsessie wordt?

In aflevering 4 deelt ze haar verhaal met vriendin Nanet, die er zes jaar over deed om zwanger te worden en nu moeder is van de kleine Boaz. Hoe zorg je ervoor dat zwanger worden geen obsessie wordt?

In aflevering 5 verwerkt Malou nog meer teleurstellingen en verdriet. Schrijfster Marjolijn de Cocq schreef een boek over haar miskramen en constateert dat het leven niet zo maakbaar is als we zouden willen. Malou toont haar veerkracht door niet bij de pakken neer te zitten, voor haar is deze reis nog niet afgelopen.

Luister hier alle afleveringen van de podcast Eitje.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie