Podcast

Het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen is niet vanzelfsprekend, ondervindt en onderzoekt Malou van der Starre

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen is niet vanzelfsprekend, ondervindt en onderzoekt Malou van der Starre

In de podcastserie Eitje neemt podcastmaker Malou van der Starre je mee op haar reis op weg naar een baby. Malou is een single dertiger met een kinderwens en ze voelt dat de tijd begint te dringen. Met behulp van een donor wil zij zwanger worden.

Trailer Eitje

Kinderwens

"Eitje is een podcast over mijn kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen", zegt podcastmaker Malou van der Starre. "Want dat dat lang niet altijd vanzelf gaat, daar weet ik inmiddels alles van." Ze vindt het al een hele stap om het alleen aan te gaan, zo zag ze het niet voor zich. En dan blijkt het ook nog eens niet zomaar te lukken.

Tijdens haar zoektocht spreekt ze met vrienden en bekenden die ook merken dat het krijgen van kinderen geen vanzelfsprekendheid is. Ook onderzoekt Malou haar kinderwens. Waarom heb je die eigenlijk en wat motiveert stellen die geen kinderen willen? Met schrijfster Liesbeth Smit praat zij over de plek van vrouwen zonder kinderen in onze maatschappij.

De wereld van donoren

Malou probeert zwanger te worden met donorzaad, en kent de negatieve verhalen rond zaaddonoren. Ze neemt haar besluit niet lichtvoetig en zoekt antwoord op de vraag: hoe pak je dat, voor een toekomstig kind- zo goed mogelijk aan? Ze praat met een donorkind en met vrienden die ook een kind hebben met hulp van een donor.

Met fertiliteitsarts Tessa Cox staat ze stil bij de vraag waarom een zwangerschap soms uitblijft.

Hoe zorg je ervoor dat zwanger worden geen obsessie wordt?

Met vriendin Maaike praat ze over een mogelijke overstap naar een medisch ingrijpendere behandeling, zoals IVF. Is het een kans, of een laatste strohalm? Ook deelt ze haar verhaal met vriendin Nanet die er zes jaar over deed om zwanger te worden en nu moeder is van de kleine Boaz. Hoe zorg je ervoor dat zwanger worden geen obsessie wordt?

Schrijfster Marjolijn de Cocq schreef een boek over haar miskramen en constateert dat het leven niet zo maakbaar is als we zouden willen.

foto: Podcast Eitje

De podcast Eitje is vanaf nu beschikbaar in alle grote podcast-app's

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie