Podcast

Kun je als niet-gelovige ook naar de kerk? Ja, vindt schrijver Willem Jan Otten

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je als niet-gelovige ook naar de kerk? Ja, vindt schrijver Willem Jan Otten

Schrijver en dichter Willem Jan Otten groeide niet op in de kerk, maar kwam later tot geloof. Het duurde even voordat hij de kerk binnenstapte, vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast: "Het idee dat ik het écht moest geloven, heeft me heel lang tegengehouden."

Vandaag kwam het SCP naar buiten met een rapport waaruit blijkt dat Nederland meer niet-gelovigen dan gelovigen kent. Ook die niet-gelovigen zijn welkom in de kerk, zegt Otten.

Meteen luisteren: De Ongelooflijke Podcast met Willem Jan Otten - De Ongelooflijke Podcast

Otten durfde de kerk letterlijk niet binnen te stappen: "Ik bleef dralen, ik deed net alsof ik mijn hond aan het zoeken was", vertelt hij. Na twee keer weer naar huis gaan, stapte hij de derde keer wel binnen. Toch duurde het nog vijf jaar voordat hij ter communie ging. "Ik was aan het wachten op dat ene woord, alsof er een bliksemschicht uit de hemel zou komen…" Maar uiteindelijk gebeurde er toch wat: "Ik werd op een ochtend wakker en ik dacht: je bént al gelovig, je gelooft het al!" aldus de schrijver.

De communie mag pas als je gelooft, maar als je niet gelooft, ben je ook van harte welkom in de kerk. Otten zou het iedereen aanraden: hij noemt de kerkelijke kalender zelfs het 'grootste kunstwerk van de Westerse beschaving.'

Kerk in coronatijd

Otten, winnaar van de P.C. Hooftprijs in 2014 schreef een boek over de heimwee naar kerkgang in de coronatijd. Vrijwel alle kerken waren tijdens corona namelijk niet of nauwelijks open voor bezoekers. Toch was er in de kerk wel meer mogelijk dan in bijvoorbeeld theaters die echt dicht moesten blijven. Veel mensen snapten dat onderscheid niet maar Otten wel: kerkgangers zijn namelijk geen publiek, maar deelnemers: "Je doet mee! Het is een eendrachtig gebed. Er wordt gedaan alsof de mis iets passief is, maar je wordt echt geacht mee te bidden", vindt hij.

De mis is af en toe best saai, geeft Otten toe, maar dat is juist ook wel fijn: in verveling ontstaat juist creativiteit, vindt de schrijver. "Mijn moeder zei altijd: als je verveelt, dan loop je leeg, zodat je daarna weer vol kan stromen. En zo is het ook!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie