Podcast

Podcast De Dag: Poetins probleem met de NAVO

foto: afpfoto: afp
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Poetins probleem met de NAVO

De Russische president verwijst in het conflict over Oekraïne steeds naar afspraken met de NAVO uit het verleden. Wat is er afgesproken en waarom lijkt hij zich het ook persoonlijk aan te trekken dat die afspraken geschonden zijn?

#1024 - Poetins probleem met de NAVO - De Dag

De geschiedenis van de NAVO is deze dagen actueler dan ooit. Want voor de Russische president Poetin ligt daar de kern van het conflict in de dreigende oorlog aan de grens met Oekraïne. Hij vindt dat het militaire bondgenootschap veel te ver is opgerukt naar de Russische grenzen, eist terugtrekking, en zegt dat de NAVO-activiteiten lijnrecht ingaan tegen afspraken die er in de jaren negentig zijn gemaakt.

In zekere zin klopt dat verhaal van Poetin, zegt Rusland-deksundige Helga Salemon in podcast De Dag. En voor Poetin is dit als oud-KGB'er naast een politiek strategisch verhaal ook een persoonlijke kwestie. Maar hij misbruikt de weeffouten uit het verleden volgens haar wel.

​​​​​​​Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie