Podcast

Zijn Facebook en Google nog te temmen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn Facebook en Google nog te temmen?

[EO] Heeft u ook zo unheimisch gevoel als u Facebook, Google, Apple of Amazon gebruikt? Big Tech weet zo langzamerhand meer over uw meest intieme zielenroerselen dan uzelf. En ze verdienen er nog een hoop geld aan ook. In Europa Draait Door praten Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit met Marietje Schaake, die hier alles van weet.

#25 - De macht van Big Tech. Zijn Google en Facebook nog te temmen? (S02) - Europa draait door

Schaake was tien jaar lid van het Europees Parlement voor D66. In die hoedanigheid maakte zij zich al sterk voor EU-regulering van het uitwisselen van data. Haar activiteiten op dit terrein viel ook Stanford University op. Tegenwoordig is zij directeur van het Cyber Policy Institute van Stanford en geeft college aan studenten over deze thematiek. Zij schrijft ook een informatieve column voor de Financial Times en NRC Handelsblad. Haar ster is intussen zover gestegen dat het blad The New Yorker laatst een verslag gaf van haar deelname aan een panel over dit thema waar zij de CEO van Google alle hoeken van de zaal liet zien.

U zult begrijpen dat de redactie van de podcast Europa Draait Door geen moment aarzelde toen er een expert moest worden uitgenodigd over de macht van Big Tech. Schaake bewilligde en gaf uitgebreid college over de niet geringe macht van Big Tech en deed voorstellen om daar perk en paal aan te stellen.

Transparantie

Schaake benadrukt het belang van transparantie. Onderzoek naar het effect van de toepassing van algoritmen staat nog maar in de kinderschoenen. Het is uiterst lastig omdat Google bijvoorbeeld 3200 keer per jaar wijzigingen in hun algoritme aanbrengt. Toch is onderzoek uiterst noodzakelijk omdat we pas wat aan Big Tech kunnen doen als we precies weten wat het probleem eigenlijk is.

Ze legt uit dat Google een absurd groot marktaandeel heeft waardoor het bedrijf praktisch als een monopolist kan opereren. In 1911 werd de monopolist Standard Oil in 34 bedrijven opgesplitst om de marktmacht te breken. Dat zouden wij eigenlijk in de wereld van Big Tech eveneens moeten doen. Dat is natuurlijk een uphill battle omdat Google een bedrijf is met diepe zakken dat groter is dan het BNP van de meeste mogendheden. Google huurt dan ook de beste mededingingsadvocaten van de wereld in om hun marktpositie veilig te stellen.

Pandemie

Overigens bewees de uitbraak van de pandemie dat Big Tech wel degelijk in staat is om in te grijpen als er een publiek belang wordt geschaad. De filmpjes van de anti-vaccinbeweging die de volksgezondheid direct bedreigden konden wel degelijk worden verwijderd. Opeens was de vrijheid van meningsuiting niet meer een excuus om weerzinwekkende fake news te tolereren. Het kan dus wél.

Microtargeting, het aanbieden van informatie waar individuele burgers gevoelig voor zijn teneinde hun gedrag (bijv. kiesgedrag) te beïnvloeden, zou eveneens moeten worden verboden. In het kader van het Brexitreferendum bijvoorbeeld heeft het bedrijf Cambridge Analytica de meest grove leugens verspreid in de tijdlijn van burgers die daar zeer gevoelig voor waren.

Brexit

In de podcast wordt eveneens aandacht besteed aan Brexit. De onderhandelingen zijn totaal vastgelopen en de vraag is of premier Johnson van plan is om op het laatste moment de zaak vlot te trekken. De kans dat in dat geval onder enorme tijdsdruk fouten worden gemaakt is natuurlijk levensgroot. Ook wordt de ophef rond Britannia rules the waves tijdens The last night of the Proms uit de doeken gedaan.

Kortom weer een prachtige aflevering van de podcast Europa Draait Door!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie