Podcast
Ongehoord Nederland

Hoe woke de humor in Nederland vermoordde

foto: Arthur van Amerongen
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe woke de humor in Nederland vermoordde

In deze maandelijkse podcast van Ongehoorde Verhalen gaan onze vaste columnist Arthur van Amerongen en zijn beste vriend Rob Muntz op expeditie naar het Mediapark in Hilversum met de brandende kwestie of er nog humor is in Nederland? Het duo won, samen met technicus Willem Davids, in 2004 de Nipkowschijf voor het controversiële en provocerende radioprogramma De Inburgerking. 18 jaar later zijn ze met alle andere winnaars uitgenodigd voor de zestigste verjaardag van Nederlands belangrijkste mediaprijs.

#7 - Hoe woke de humor in Nederland vermoordde - Ongehoorde Verhalen

Vroeger

Vroeger lachte men in Nederland om alles: om dikke mensen, om een hazenlip, een waterhoofd en een klompvoet, om homoseksuelen, om Chinezen, om Surinamers en om gastarbeiders.

Eeuwenlang kregen Nederlanders een bijnaam die bij voorkeur verwees naar een lichamelijke afwijking.

Tegenwoordig is iedereen maar gekwetst. Woorden doen pijn: au au au. De Humorpolitie heeft het drukker dan ooit.

Arthur

Arthur van Amerongen: “Ik ben opgegroeid met Snip & Snap, Dorus, Wim Kan, Toon Hermans, Paul van Vliet, Max Tailleur, Henk Elsink, Jan Blaaser en Fons Jansen en gans het land brulde zich te barsten als deze humoristen op de televisie of de radio waren. Dan was het stil op straat. Dan daalden de misdaadcijfers, die toen overigens niks voorstelden. Bij iedereen hing een touwtje uit de brievenbus.”

Cabaret

Neerlands Hoop in Bange Dagen doorbrak de vicieuze cirkel van oubollige Hollandse humor tussen de schuifdeuren, advocaatje met slagroom, omaatjes die in hun wollen onderbroek plasten van het gieren en opa’s die zich verslikten in de bolknak. Nu zijn we weer terug in de jaren zestig. Toen moesten Bram en Freek de heilige huisjes in elkaar trappen, nu moeten een handvol columnisten dat doen want het cabaret in Nederland is dood, op Theo Maassen en Hans Teeuwen na. Probeer maar eens een geestige quote te vinden van professor Wekker, Sylvana Simons, Claudia de Breij, Anja Meulenbelt, Sunny Bergman of haar copycat Stella Bergsma.

Doel

Van Amerongen en Muntz togen naar het mediapark met de vraag of er nog humor is in Nederland en of er verschil is tussen linkse humor en rechtse humor. Aan het woord komen Matthijs van Nieuwkerk, Erik "hoofdpiet" van Muiswinkel, Frits Barends, André van Duijn, Freek de Jonge en vele anderen. Kortom: dit is de Lach-of-ik-schiet-show van Ongehoord Nederland.

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie