Podcast

Neurowetenschapper Rick Wassing hackt je brein terwijl je slaapt

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Neurowetenschapper Rick Wassing hackt je brein terwijl je slaapt

Dat geuren gekoppeld zijn aan herinneringen was al langer bekend. Neurowetenschapper Rick Wassing gaat een stap verder. Hij probeert met geur je brein te ‘hacken’. Daardoor zijn mensen in staat om emotionele herinneringen, zoals een verbroken relatie, beter te verwerken. Je hoort Wassing over zijn onderzoek in een nieuwe aflevering van de NTR-podcast Atlas.

#5 - De Afwezige Droom - Focus

Het inbreken in iemands brein doet Wassing tijdens de REM-slaap. Op dat moment beleven mensen hun herinneringen namelijk opnieuw. ‘Wanneer een slapend proefpersoon onder een MRI-scanner ligt, kunnen we zien welke hersengebieden gekoppeld zijn aan bepaalde herinneringen. Is een bepaalde herinnering zichtbaar op het MRI-beeld, dan bieden we een geur aan. Ruikt de proefpersoon dezelfde geur later opnieuw, dan komt ook de herinnering weer naar boven’.

Nachtrust

Door het opnieuw beleven van de herinneringen, kunnen deze beter worden verwerkt. En dat is erg belangrijk, bleek uit Wassings’ eerdere onderzoek. Door herinneringen te verwerken, koppel je bijbehorende emoties los van een reactie door het lichaam. Oftewel: je ervaart geen of minder stress als je bijvoorbeeld terugdenkt aan een angstig moment. En dat zorgt dan weer voor een betere nachtrust.

Averechts

Het is wel van belang dat je een rustige REM-slaap hebt. Bij mensen die onrustig sliepen, konden de hersenen zich niet goed aanpassen om de herinnering te verwerken. Daardoor bleef bij hen de koppeling tussen herinnering en emotie in stand, en werkte het geurexperiment juist averechts.

Wil je weten wat je zelf kunt doen als je slapeloos bent? Luister dan naar de nieuwste aflevering van de podcast Atlas over slapeloosheid.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie