Podcast

Radio Bergeijk keert terug als podcast

foto: Radio Bergeijkfoto: Radio Bergeijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Bergeijk keert terug als podcast

[VPRO] Na bijna twaalf jaar komt er een nieuwe reeks uitzendingen van het satirische radiostation Radio Bergeijk.

De nieuwe VPRO-serie is vanaf eind augustus te horen op NPO Radio 1 en verschijnt als podcast.

Tussen 2001 en 2012 zijn op NPO Radio 1 naar schatting 700 afleveringen gemaakt van Radio Bergeijk. Presentator Toon Spoorenberg (Pieter Bouwman) en sidekick Peer van Eersel (George van Houts) verkregen met hun satirische radiosoap een cultstatus door de absurde, geïmproviseerde en onnavolgbare sketches, geïnspireerd op nieuwsberichten uit de lokale media.

In Radio Bergeijk bespreken Toon en Peer opnieuw het wel en wee van het Brabantse dorp Bergeijk en haar bewoners. Suffe jingles, cabareteske verslaggeving en vreemde interviews passeren wederom de revue. Ook technicus Tedje van Lieshout is weer van de partij.

Wie oude wijn in nieuwe zakken verwacht komt bedrogen uit, meldt de VPRO. De radiomakers benadrukken met de tijd te zijn meegegaan. "De laatste tien jaar hebben wij natuurlijk niet stilgestaan. Wij zijn regelmatig bijgespijkerd met moderne ontwikkelingen, zoals vrouwen, gehandicapten en mensen die 'niet van hier' zijn enzo. Voor ons is het ook 2019," aldus Toon Spoorenberg. Pieter Bouwman stond met cabaretier Theo Maassen aan de wieg van Radio Bergeijk.

Modernisatie

In navolging van deze modernisatieslag kunnen de luisteraars tevens enkele nieuwe rubrieken verwachten zoals Zielenroerselen en Komt mama nog? In laatstgenoemde rubriek komen alleen kinderen aan het woord. Volgens Spoorenberg een mooi voorbeeld van hoe Radio Bergeijk met de tijd is meegegaan. "Kinderen worden tegenwoordig serieus genomen. Toen wij jong waren was dat niet zo. Een kind kon een klap krijgen en een homp brood."

Nieuw seizoen Radio Bergeijk

Vanaf 27 augustus tot 27 september, en vanaf 29 oktober tot 29 november is Radio Bergeijk wekelijks te horen in het Hoorspel Halfuur (01.35 en 02.00) en in Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Uiteraard is Radio Bergeijk ook te beluisteren als podcast via nporadio1.nl/podcasts, Apple Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie