Podcast

Brexit, de Podcast: Wie wordt de eerste 'Brexiteer van de Week'?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit, de Podcast: Wie wordt de eerste 'Brexiteer van de Week'?

Vanaf donderdag praten correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn je bij in Brexit: De Podcast. Én ze introduceren de 'Brexiteer van de Week'. Een voor ons onbekende politicus die, zoals Arend Jan dat noemt: "het spoor een beetje bijster is". De eer van de allereerste BvdW gaat naar Mark Francois, het parlementslid voor de regio Rayleigh en Wickford.

"Deze man is door de hele Brexit discussie veel te veel op landelijke televisie geweest", zegt Tim. "Hij is een 'ultra-brexiteer' en ziet de wereld door een prisma uit 1940-1945", vertelt Tim over Francois. "Te pas en te onpas komt zijn vader aan bod. Een D-Day veteraan. Francois ziet de EU als het nieuwe bewijs van Duitse overheersing in Europa."

Kijk hier hoe Francois een brief van de CEO van Airbus verscheurt, omdat hij zijn bemoeienis extreem arrogant vindt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe en wat met Brexit?

Voor wie in de afgelopen drie jaar het spoor van Brexit volkomen bijster is, komen correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn met een oplossing: Brexit, De Podcast. Tim en Arend Jan zetten in de eerste aflevering de ontwikkelingen van deze week nog eens op een rijtje. Hoe lastig is het parket waar Boris Johnson zich op dit moment in bevindt? En wie is de allereerste 'Brexiteer van de Week'?

{podcast audio="114865" caption="#1 - Boris Johnson krijgt het voor de kiezen" }

Boris Johnson is nu zes weken Premier van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft het allesbehalve makkelijk gehad. In de drie stemmingen die hij organiseerde in het House of Commons, het Lagerhuis, is er geen enkele aangenomen. Zo werd woensdagavond bepaald dat hij wellicht geen de no-deal Brexit mag realiseren én dat hij geen nieuwe verkiezingen uit mag schrijven.

Verkiezingen

"Het was een heftige week in de Britse politiek", legt Tim uit. "Johnson zit zó klem, dat hij wel verkiezingen nodig heeft om uit deze impasse te komen. Hij is zijn meerderheid kwijtgeraakt. Hij moet iets doen om weer aan een meerderheid te komen."

Voor die verkiezingen heeft Johnson een tweederde meerderheid in het Lagerhuis nodig, "maar die kreeg hij bij lange na niet. De oppositie wil het spel van Johnson nog even niet meespelen."

'Leave-spindoctor'

Arend Jan kan deze week absoluut niet om Dominic Cummings, de belangrijkste adviseur van Boris Johnson, heen. "Hij is helemaal geen lid van de conservatieve partij, hij heeft gewoon een hekel aan bureaucratie en wil dingen voor elkaar krijgen."

"Op het moment van het referendum was hij dé spindoctor." Wat heeft hij dan precies gedaan? "Hij heeft met zó veel mensen gesproken dat hij precies uit kon vinden welke problemen mensen hebben. Hij heeft al die kennis, over de beweegredenen van de kiezers, gebruikt om te winnen. Met de briljante, aansprekende slogan 'Take Back Control!'"

Ster advertentie
Ster advertentie