Podcast

Eva Weyl (86) vertelt door corona aan nóg meer scholieren over haar tijd in Kamp Westerbork

foto: Omroep Maxfoto: Omroep Max
  1. Nieuwschevron right
  2. Eva Weyl (86) vertelt door corona aan nóg meer scholieren over haar tijd in Kamp Westerbork

Ondanks haar hoge leeftijd geeft Eva Weyl nog altijd les over haar tijd in Kamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door de huidige maatregelen doet ze dat zelfs meer dan ooit. Voor corona bezocht Weyl zo’n 50 scholen per jaar. Dat deed ze alleen in Duitsland: “Omdat ze daar veel meer doen aan herinneren” vertelt Weyl in de MAX/ NPO Radio 1-podcast Dor Hout. Nu het reizen wegvalt en de lessen digitaal zijn, onderwijst ze ook Nederlandse scholieren. Een druk bestaan voor Weyl: “ik zit gewoon vol!”

#3 - Eva Weyl (86) - Dor Hout

Om dit vol te kunnen houden trof Weyl de nodige maatregelen. Ze werkt zelfs met een personal trainer, om fit te blijven. Over de Dor Hout-discussie zegt Weyl: “Ik voel me absoluut geen Dor Hout. Daar werk ik ook hard voor. In overdrachtelijke zin is de term uit te leggen en begrijp ik het, als ik er maar niet toe hoef te behoren”.

In de derde aflevering van de podcast Dor Hout vertelt Eva onder meer over haar tijd in Kamp Westerbork: “mijn overlevingsverhaal is een verhaal van geluk. Alléén geluk”, zegt ze tegen Mieke van der Weij. Ook reageert ze voor het eerst uitgebreid op Angela Merkel, die zich persoonlijk tot Eva Weyl richtte tijdens een toespraak afgelopen 5 mei en vertelt Weyl waarom ze haar Duitse nationaliteit terugvroeg.

De MAX-podcast Dor Hout is te beluisteren op site van NPO Radio 1, MAX Vandaag, NPO Luister, Spotify en alle bekende streamingdiensten.

In eerdere afleveringen van Dor Hout sprak Mieke van der Weij met de 28-jarige zangeres Mira Thompson en de 71-jarige rechter Frank Wieland. Deze afleveringen zijn hier te beluisteren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie