Podcast

'Dat Italië overeind blijft is ook in ons belang'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dat Italië overeind blijft is ook in ons belang'

[EO] Boris Johnson heeft nog steeds koorts. Hij ligt ziek op de bank met het coronavirus. Wanneer kan hij weer volledig aan de slag als premier? En de Italianen zijn laaiend over de Nederlandse starheid in de discussie over solidariteit in de eurozone. Staat de toekomst van de euro echt onder druk door de coronacrisis?

Dat zijn de thema’s in de podcast Europa Draait Door van deze week. Correspondent Tim de Wit bespreekt vanuit zijn huis in Londen de situatie in Groot-Brittannië en in Europa met historicus Arend Jan Boekestijn, die tegenwoordig met handschoenen aan en mondkapje op de supermarkt in gaat.

{podcast audio="125776" caption="#4 - De EU ligt wakker van corona (S02)" }

Financieel wanbeleid

Te gast is Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. Zij geeft commentaar op de economische situatie. "Het is te makkelijk om te stellen dat Italië er de afgelopen jaren financieel een potje van heeft gemaakt en dat wij nu voor hun problemen moet opdraaien. Italië heeft de afgelopen jaren helemaal geen financieel wanbeleid gevoerd", stelt ze.

Blom is van mening dat het onverantwoord is om Italië nu te laten vallen. Daarom tekende ze afgelopen week samen met tachtig andere Nederlandse economen een brief waarin de Nederlandse regering werd opgeroepen om Italië toch te helpen. "We zijn in Europa zo economisch met elkaar verweven, dat Italië overeind blijft is ook in ons belang."

Economisch dal

Toch maakt ze zich grote zorgen over de toekomst. Hoe langer deze crisis voortdurend, hoe dieper het economische dal. En hoe dieper het dal, hoe moeilijker Europa er weer uit zal kunnen klimmen: "Ik ben helaas niet positief over wat komen gaat, nee", aldus Blom.

Luister voor het hele interview naar de nieuwe aflevering van Europa Draait Door en abonneer je in je favoriete podcastapp.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie