Podcast

Podcast De Dag: als alle siliconen borstimplantaten gevaarlijk zijn

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: als alle siliconen borstimplantaten gevaarlijk zijn

Er zijn opnieuw grote zorgen over de veiligheid van siliconen borstimplantaten. Uit onderzoek blijkt dat ook de veilig geachte gel-implantaten in het lichaam vloeibaarder worden en gaan lekken. 'Het is tijd voor een verbod'

#932 - Als alle siliconen borstimplantaten gevaarlijk zijn - De Dag

Alle siliconen implantaten die gebruikt worden voor borstvergrotingen of voor reconstructie na bijvoorbeeld borstkanker, zijn potentieel gevaarlijk. Want ook de modernste gel-implantaten worden in het lichaam op den duur vloeibaarder en kunnen gaan lekken. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek dat deze week in een gerenommeerd medisch tijdschrift is gepubliceerd. En daarmee zijn opnieuw grote zorgen ontstaan over de veiligheid van vrouwen die deze implantaten hebben.

In podcast De Dag pleit een van de onderzoekers, Henry Dijkman van de HAN University of Applied Sciences in Nijmegen, voor een verbod op alle siliconen borstimplantaten. De situatie is volgens hem vergelijkbaar met 1995 toen alle vloeibare borstimplantaten verboden werden.

Onderzoeksjournalist Jet Schouten, bekend van 'The Implant Files' vertelt over het toezicht op de wereld van de implantaten. Het is ongelooflijk, zegt ze, maar voordat implantaten op de markt komen, worden ze niet getest op wat ze in een lichaam doen. Een fabrikant hoeft alleen een CE-keurmerk te krijgen en daar worden nauwelijks eisen aan gesteld.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie