Podcast

Podcast De Dag: hoe Amerika zich afkeert van Europa

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe Amerika zich afkeert van Europa

De relatie tussen de VS en de EU staat onder druk. De hoop van Europa was dat na het vertrek van president Trump de oude vriendschap opnieuw zou opbloeien, maar daarvan lijkt onder Biden geen sprake.

#931 - Hoe Amerika zich afkeert van Europa - De Dag

De wereld staat op een keerpunt, zei de Amerikaanse president Biden in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN, en cruciaal is dat landen beter met elkaar gaan samenwerken om grote problemen aan te pakken. Biden hamert al sinds zijn aantreden in het Witte Huis op het belang van diplomatie en internationaal overleg, maar naar die woorden wordt in Europa inmiddels wel met enige scepsis geluisterd.

De relatie tussen de VS en de EU staat onder druk en van diplomatie is nauwelijks sprake. Zo is er een hoogoplopende rel met Frankrijk en er zijn irritaties over de snelle Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan.

Amerika keert zich onder Biden steeds verder af van Europa, zegt geopolitiek analist Alex Krijger in podcast De Dag, en in die zin staat de wereld niet alleen op een keerpunt maar is er ook sprake van een kantelpunt in de Amerikaans-Europese relatie.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie