Podcast

De Ongelooflijke Podcast: argumenten waarom God wél bestaat

foto: Michiel van de Kampfoto: Michiel van de Kamp
  1. Nieuwschevron right
  2. De Ongelooflijke Podcast: argumenten waarom God wél bestaat

[EO] Ooit vond hij religie totale onzin, nu verdedigt hij het bestaan van God met filosofische argumenten. Emanuel Rutten is filosoof aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en ziet dat er een kentering gaande is in het God-debat: "De argumenten voor God zijn aangescherpt en het atheïsme staat er slecht voor", stelt Rutten in 'De Ongelooflijke Podcast'.

{podcast audio="103946" caption="#6 Bestaat God? Godsbewijzen met Emanuel Rutten en Stefan Paas" }

A-religieus

"Toen ik in Delft wiskunde studeerde was ik zo a-religieus dat ik mezelf niet eens atheïst noemde. Ik vond het hele thema zo’n onzin dat ik geen enkel label relevant vond", vertelt Rutten. Hij las de klassieke filosofen maar uiteindelijk ook de Bijbel: "Ik raakte gefascineerd door de persoon Jezus. Zijn optreden en uitspraken boeiden me mateloos. Ik ging mijzelf christen noemen, en dat was een schok voor mijn omgeving."

Tanden poetsen

Rutten maakte wereldwijd furore - hij haalde de New York Times - door een nieuw argument voor het bestaan God te bedenken. “Ik stond mijn tanden te poetsen en had ineens een ingeving. Dit heeft nog nooit iemand bedacht.” In de Ongelooflijke Podcast vertelt Rutten de volgens hem beste argumenten voor het bestaan van God. Het atheïsme is wat hem betreft inmiddels een keizer zonder kleren: "Het begint zo langzamerhand duidelijk te worden dat er geen goede argumenten voor het atheïsme zijn."

Quote

“Het begint zo langzamerhand duidelijk te worden dat er geen goede argumenten voor het atheïsme zijn.”

Emanuel Rutten

Stefan Paas

Theoloog des Vaderlands Stefan Paas is vaste gast van De Ongelooflijke Podcast en werpt een boeiende, eigen blik op de zaak: "Als het om argumenten gaat, geloven we al snel wat we willen geloven. Kerkvader Augustinus zei al: "We zijn niet zozeer rationele wezens, maar verliefde wezens." Wij vinden argumenten al snel geloofwaardig als ze pleiten voor iets wat we aantrekkelijk vinden. Of als ze pleiten tegen iets wat we afstotend vinden. Nietzsche zei ooit: "Uiteindelijk is mijn verzet tegen het christendom geen kwestie van intellect maar van smaak."

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie