Podcast

'Ik wil zo graag van de oorlog af, maar het lukt mij niet'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik wil zo graag van de oorlog af, maar het lukt mij niet'

De Tweede Wereldoorlog is nog steeds een zware last voor Petra, die in tegenstelling tot haar moeder de oorlog zelf niet meemaakte. In Iedere Steen heeft een Gezicht spreekt oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen met Petra, en andere tweede en derde generaties nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust, zowel uit Joodse als uit Sinti-families. Waar is de oorlog naartoe gegaan? Leeft die nog of wordt die liever vergeten? Wat geef je je kinderen mee?

#4 - ‘Jij had mij nooit uit die trein moeten halen’ - Iedere Steen heeft een Gezicht

Uit de verhalen komen grote verschillen naar voren. De één wil de vroegere ellende juist helemaal niet bespreken, terwijl anderen boeken schrijven over hun familieachtergrond. Sommigen voelen zich weer ongemakkelijk met het stempel 'tweede of derde generatie' oorlogsslachtoffers.

Zoals oud-directeur van het CIDI Ronnie Nafthaniel uitlegt, tegen dochter Linde en Hans Jaap: "Joods zijn is een continuïteit. Dat is niet iets dat begint in de Tweede Wereldoorlog. Dat is vanuit Joods perspectief iets heel slechts. Je begint niet vanuit iets negatiefs te redeneren. Je begint vanuit een hele lange traditie en cultuur waarin je je bevindt. Ik heb voorouders die in de middeleeuwen al actief Joods waren."

'Joods zijn is nog steeds gevaarlijk'

Ook de pijn van de oorlog gaat niet weg. In volgende generaties wordt die weliswaar vaak langzaam minder, maar dat antisemitisme is voor velen nog steeds een groot probleem. "Joods zijn is nog steeds gevaarlijk. Uiteindelijk hebben de Joden het altijd gedaan."

Petra vindt intussen troost bij het vorig jaar geopende Holocaust Namenmonument, waar ze eindelijk de namen van haar familie in steen gebeiteld ziet. Een plek waar achter iedere steen een gezicht schuilt.

Gerelateerde podcast

Iedere Steen heeft een Gezicht

Iedere Steen heeft een Gezicht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie